Kas ir latviešu autoroks?

Pievienots: 16. februārī 2010 19:52 | Autors: Agnis Krauja | Komentāri: (7)

Autoroks – tā ir mūzika, kas vislabāk klausāma pie stūres, braucošā automobilī. Taču, cik dažādi ir autiņi, ceļi un braucēji, tik dažāda ir arī automūzika. Kāda mūzika skan tavā auto?
Kompānija “Mikrofona ieraksti” aizgājušajā gadā divās izlasēs ar nosaukumu „Latviešu Auto Roks” apkopojusi un izdevusi 20. gadsimta astoņdesmito un deviņdesmito gadu „roķīgākās” latviešu dziesmas, kuras iesaka kā labu sabiedroto ceļā ikvienam autobraucējam. Kompilācijai nav ne vainas, tikai daudzas no dziesmām jau „nodrillētas līdz nelabumam” radio ēterā un citās iepriekšizdotajās „Micrec” izlasēs, bez tam – pati latviešu autoroka ideja nav mikrofoniešu radīta...

Astoņdesmito gadu beigās daudzi no mums vēl nebija autobraucēji, bet Latvijas rokmūzikas aina toreiz bija daudz interesantāka, nekā šodien, jo pirmoreiz atklātībā nonāca visnotaļ aktuālas roka vēsmas. Līvi, Pērkons, Neptūns, Credo, Opus Pro ne tikai aktīvi koncertēja, bet arī izdeva pagrīdes albumus magnetofona lentēs. Patiesībā, jauno latviešu paaudzi viņi līdzšinējam estrādes monopolistam Raimondam Paulam atņēma pārliecinoši. Vienubrīd pat likās, beidzot tiksim laukā no latviešu estrādes šlāgerizācijas... Tas bija laiks, kad elektriskās ģitāras, gari mati, saplēsti džinsi bikses un ādas jakas nozīmēja arī protestu pret apkārt valdošo padomju ideoloģiju! Atmoda un dziesmotā revolūcija atnesa vēl vienu jaunu roka talantu vilni - Salamandra, Monro, Libau, Bastards, Deserts, Laiks, Overnight Sensation... Līdzās sakustējās pagrīdes alternatīva ar Rūsa, Zig Zag, Huskvarn, Inokentijs Mārpls, Nulles Cikls, Krīze... Taču, pēc neatkarības iegūšanas pašmāju ierakstu industriju savās rokās savāca indivīdi ar apšaubāmu muzikālo gaumi, un ātras peļņas nolūkā pirmie tika izdoti lētas bumsī-deju mūzikas un gobziņveida karaoke „mākslinieku” ieraksti. Tādēļ mūsu automūzikas kolekcijas joprojām sastāvēja no ārzemju ierakstiem – lielākie melomāni savas kasetes kompilēja un ierakstīja paši, par pārējiem autobraucējiem parūpējās „Būsim pazīstami!”, izdodot kasetēs divas kompilācijas ar nosaukumu „Auto Rox”. Autobraucējiem domātas mūzikas izlases ir ideja veca kā pasaule. Taču, parokoties nesenā vēsturē, atklājām, ka arī ideja par braucamās mūzikas kompilāciju ar nosaukumu „Auto Roks” nepieder mikrofoniešiem, jo pirmais latviešu autoroks jau reiz bija! - 1998.gadā kaseti ar šādu nosaukumu izdeva neatkarīga „JSP Producentu grupa” pēc nacionālās degvielas kompānijas pasūtījuma.

 „Latvijas Nafta” Autoroks izlasē bija iekļauti sekojoši izpildītāji un dziesmas.

Šīs izlases pērles ir agrāk neizdotās Liepājas grupu Kaktuss, Salamandra un Whiskey Band (Līva J.Groduma soloprojekts) dziesmas.



Pluss arī tas, ka vairums dziesmu nebija jau iepriekš dzirdētas miljons reižu līdz apnikumam. Izlases mīnuss – divas tajā iekļautās dziesmas („Pavasarī” , „Nav laika”) nu nekādi neatbilst rokmūzikas jēdzienam. Pārsteidzoši, bet šajā izlasē, atšķirībā no „Micrec” sastādītajām, ir arī Prāta Vētra! Lai gan nav saprotama tieši šīs dziesmas izvēle; mūsu braucamais favorīts no Prāta Vētras agrīnā repertuāra ir pavisam cita dziesma – „Kā jau svētdienās”.

„Mikrofona” izlasē “Latviešu Auto Roks 80-tie” iekļauti sekojošas dziesmas .


Šīs izlases dārgakmeņi ir agrāk neizdotās leģendāro grupu Neptūns (liepājroka klasika!), Monro, un Rūsa dziesmas (riktīgs latvju Motorhead). Trīs Līvu dziesmas šoreiz reāli ataino viņu pārliecinošo dominanti astoņdesmitajos, taču visās citās izlasēs jau pabijušā „Dzelzsgriezēja” vietā (it kā šī būtu vienīgā Līvu dziesma!) autorokā labāk iederētos kāds senāks, tikpat roķīgs, šodien piemirsts gabals – piemēram, „Lakstu gailis”, „Rožu laukums” vai „Seskudāle”. Kā spilgta laikmeta liecība iederētos Z.Liepiņa un Līvu kopdarbs – dziesma „Amors”. Tāpat arī izlasē iekļautās ikvienam vislabāk zināmās Credo un Opus Pro dziesmas mēs labprāt nomainītu ar „Baltais zilonis” vai „Diena Madonna” (Credo) un „Kurbads” vai „Naivā Nellija” (Opus Pro).



Interesanti, ka abu izdevēju sastādītajās autoroka izlasēs latviešu 80.gadu „hitu mašīna” Jumprava ir pārstāvēta ar vienu un to pašu dziesmu „Sprādze”, kas šodien ir vienīgā palikusī liecība, ka reiz šī grupa spēlēja īstu roku, vēl pirms „sintīpopšu un depešu” modes viļņa.  

«Latviešu Auto Roks 90-tie» izlasē iekļautas sekojošas dziesmas un grupas.

Šīs izlases zvaigznes ir Melnā Princese, Alex un Rebel dziesmas, lai gan jautājums – vai latviešu roks, izpildīts angļu valodā, vēl joprojām ir tas pats latviešu roks – ir diskutējams... Katrā ziņā, no latvju roka „Zelta laikmeta” ierakstiem būtu iespējams sakompilēt vismaz piecas līdzvērtīgas autoroka izlases. Tieši tādēļ mums nepatīk, ka mikrofonieši atkal izvēlējušies vieglāko ceļu – daži hiti pārlikti pa taisno no „Lielā hokeja ballītes”, arī šeit iekļautas tikai vislabāk zināmās Līvu, Opus Pro un Linga dziesmas - cik reizes var pārizdot vienu un to pašu materiālu? Grupas Tumsa divas dziesmas arī vairāk izklausās pēc popmūzikas, jo īstu roku šī grupa spēlēja tikai pirmajā albumā „Putni”, no kura mūsu favorīts ir dziesma „Pludmale”.




Un četras Līvu dziesmas vienā izlasē šoreiz ir par daudz! Jo šajā kompilācijā noteikti prasījās arī kaut kas no 90.gadu sākuma „andergraunda” aprindām – agrīnais, metāliskais Dzelzs Vilks ar dziesmu „Gaudo vilks”, melodiskā hārdroka klasiķi Salamandra ar dziesmu  „Dvēselīte”, letiņu Bondžovi – grupa Nulles Cikls ar dziesmu „Karstā sieviete”, Ivo Fomina toreizējā grupa Libau – „Ceļavārdi tev”, kā arī Rīgas smagā rokenrola enerģijas izvirdums: Krīze ar „Lūdzas dvēsele” un Monro ar „Pēdējais rokenrols”... Tieši šīs 90. gadu dziesmas ir kā radītas dinamiskam braucienam un spilgti atgādina to, kāds patiess un enerģisks roks šeit skanēja pirms 10 un 20 gadiem. Ļoti iespējams - latvju roka „Zelta laikmets” tā arī nekad netiks pārspēts!

             Astoņdesmitajos - Volga, deviņdesmitajos - bembis, kas tālāk? Pagājusi vēl viena desmitgade, tādēļ iesakām Autoroka sēriju turpināt ar Nullto, jeb  Trekno gadu izlasi ar ikviena „latvieša parastā” sapņu auto - treknu Land Cruiser džipu uz vāka, iekļaujot tajā mūsu redakcijas kolektīva visvairāk iecienīto braucamo mūziku:


Līvi – "Mana vienīgā"

Prāta Vētra – "Lai iesper zibens, gaudo suns"

Melnā Princese – "Ritenis debesīs"

Leģions – "Sēdies un brauc"


Riga Rock- "Melnais zirgs"


Felikss Ķiģelis – "Palaid mani vējā"

Fomins&Kleins – "Man ir labi"

Dzelzs Vilks – "Tev oranži mati"

Detlef  – "Stils nevainīgs"

Linga – "Spārni"

Ivo Fomins – "1 minūte bez tevis"

Kaža  – "Ieskaties acīs"

Superhuman – "Jau tā"

Pēc lietus – "Nemanot"

Opus Pro - "Tev nebūs būt šeit bēdīgam" 

Virga - "Es neesmu tas"

Double Faced Eels - "Tu neesi viens tāds"

Johnny Salamander - "Ceļš pie tevis"

Colt - "Es iedzeru par Latviju..."


Autoroks – tā ir mūzika, kas vislabāk klausāma braucošā automobilī. Mašīna daudziem no mums ir ne tikai pārvietošanās līdzeklis, bet arī vienīgā vieta, kur neviena netraucēti varam klausīties sev tīkamu mūziku vēlamajā skaļumā uz  kvalitatīvas audio sistēmas. Protams, cik dažādi ir automobiļi, ceļi un braucēji, tik dažāda ir arī automūzika. Tādēļ savam lasītājam iesakām – neesi slinks, veido savu braucamās mūzikas izlasi pats! – absolūtais vairākums no šeit pieminētajām dziesmām ir pieejamas lejupielādēšanai.

Komentāri:

Leo - 16. februārī 2010 23:52

Atmodas laikā Ieva Akurātere uzstājoties raudāja un dziedāja- Palīdzi Dievs visai latviešu tautai.... Šodien es raudu dzirdos šo dziesmu- Es iedzeru par Latviju...

Es iedzeru par Latviju.....

Mr. JMT - 17. februārī 2010 09:15

:D
:D
:D

par šo garadarbu lai komentāri paliek noklusēti, bet...
klausoties "Palīdzi Dievs visai latviešu tautai.." gan gribas raudāt, aiz saviļņojuma dzirdot Akurāteres izpildījumu un dusmām klausoties jauno balagāna versiju, kur viss ir izčakarēts.. kur pamata doma ir aizmista... skumji...

WRC - 17. februārī 2010 11:52

Braukšanai pats labākais ir AC/DC !
Tikai nevajg uztver viņus kā baigos mūziķus. Ir arī pietiekošs cipars ekskluzīvāku rokbliču par AC/DC, kas būtībā ir baļļuku un pedāļa grīdā spiešanas muzons.
Taču AC/DC atšķirībā no pārējiem rokeriem ir baigais imidžs, baigā kačka, baigais spēks, baigā dunka, tas ir tipisks monstru muzons! Nevis tapēc, ka pats muzons kautkas vienreizīgs, bet tāpēc ka paši ir monstri!
Latvijā kko līdzīgu var piedāvāt tikai Līvi.

Otardz - 17. februārī 2010 13:11

Labs raksts. Mūsdienās cilvēki ir aizmirsuši (jaunā paaudze nemaz nezina), ka roks var būt arī vienkāršs, enerģisks, "nesamudrīts" un pozitīvs: svinēsim dzīvi (let's have some fun!), nevis vaidēsim par drūmo ikdienu!

80. gadi un 90-o sākums bija ģitāras kulta gadi - ģitāra nekad agrāk nebija tādos augstumos un starp daudziem no tā laika rokeru radījumiem ir brīnišķīgas dziesmas, kuras tagad diezin vai kāds varētu uztaisīt. Tagad nāk modē teikt - gitāras soliņi - tas ir tizli, tas nav vajadzīgs, bet toreiz bija ne tikai soliņi bet arī labas dziesmas.

Ja paņem giču, pieslēdz pie skaļruņa un uzgriež voulme un lielu fūzi un pēc tam kautko melodiski nospēlē - tad ir OOOOHHH... baigi cool ... tas ir spēks forever
Nu, par mūziku, ko baurot pēc alus pārdzeršanās (t.i. popmūziku), tur tev taisnība. Mūzika ir kas daudz vairāk. Daudz vairāk arī par šo pašpasludināto inteleģentās elektronikas pārstāvju/zāles pīpētāju tusiņu.

Atvars - 17. februārī 2010 13:22

Manam dēlam 14 gadi. Viņš kā apmāts ņemas ap savām ģitārām, meklē akordus, interesējas par blūza leģendām. Cik es zinu, tad klasē viņi ir tādi četri pusaudži. Nenoliedzamu grūdienu tad deva arī Rūdolfa Ozola ( talantu šova dalībnieks) piemērs. Es ceru, ka mēs neesam pazaudējuši talantus...

madd dogg - 17. februārī 2010 19:27

Es mašīnā neklausos tās hitu izlases, bet veselus albūmus. No latviešiem man topā ir šādi:
Līvi - Bailes par ziņģēm (vēlākie albūmi ir labi, bet līdz šim nepavelk)
igo - tas ir igo, cd1 (igo ar līviem un ērika ķiģeļa dziesmām ir absolūta klasika)
opus pro - labākās dziesmas (pa īstam labākās bija pirmās, kuras joprojām nav izdotas)
melnā princese - kā būt (diemžēl, izdots tikai kasetē, bet baigi labais)
tumsa - putni (neticēsiet, ka saldais puika freimanis reiz dziedāja kārtīgu roku)
felikss ķiģelis - rīts lēni nāk (viņa pirmajā soloalbūmā ir visi hiti)
ivo fomins - palikt vienam (diemžēl, viņa lab.dziesmu izlase ir sabojāta ar duetiem no talantu šova)

Gaidu, kad beidzot kāds izdos Sd formātā tos zelta laikmeta albūmus: veco, īsto Opus Pro, Neptūns, Salamandra, Monro, Libau, Bastards, Deserts, Nulles Cikls, Krīze...

Atvars - 18. februārī 2010 16:34

Iesaku noskatīties Latkovska raidījumu " Kas notiek " http://tv.delfi.lv/video/FOeUY6BY/

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-