Nav OCTA — maksā vēl lielāku sodu!

Pievienots: 28. aprīlī 2009 10:00 | Autors: Kaspars Bergmanis | Komentāri: (2)

Krīze, krīze un vēlreiz krīze. Tā vien liekas, ka nekā cita, izņemot krīzi, nav, bet ir arī vēl kāda slikta ziņa...Krīze, krīze un vēlreiz krīze. Tā vien liekas, ka nekā cita, izņemot krīzi, nav, bet ir arī vēl kāda slikta ziņa: Rīgā 26.04.2009, Latvijas Transporta līdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) gudrās galvas Juris Stengrēvics un Baiba Gribuste sadarbībā ar Ceļu policiju jeb — kā tagad pārdēvēts šis iestādījums — VP GKPP un Satiksmes uzraudzības biroja šefu Edmundu Zivtiņu uzaicināja masu informācijas līdzekļu pārstāvjus uz svinīgu brīdi — memoranda parakstīšanu, kura mērķis ir stingrāk vērsties pret tiem, kuri nepērk OCTA polises un rada lielus zaudējumus LTAB.

Pērn aizturētais autotransports bez OCTA polisēm veidoja 2 procentus no aizturētā transporta ceļu satiksmē, bet šogad jau 4 procentus. E. Zivtiņš žurnālistiem skaidroja, ka iespējamais pieaugums ir saistīts gan ar ekonomisko krīzi, gan arī ar to, ka šobrīd ceļu policistu rīcībā ir operatīvais autotransports, kurš aprīkots ar datorizētu sistēmu, kura, izmantojot bezvadu pieslēgumuoperatīvai datu bažei, spēj noskaidrot, vai pārbaudāmajam automobilim ir veikta tehniskā apskate un vai OCTA polise ir derīga.

LTAB valdes priekšsēdis žurnālistiem žēlojās, ka pērn zaudējumu atlīdzību par neapdrošinātiem automobiļiem, kuri radījuši zaudējumus LTAB, ir 1,53 milj. latu. Un neko labāku par to, ka ir jāpaceļ sodi bar braukšanu bez OCTA polises, LTAB valde nav spējusi izdomāt. Līdzšinējo 30 līdz 50 latu vietā sods ir jāpalielina uz 60 līdz 80 latiem, bet kravas autotransportam un autobusiem no 200 uz 300 latiem. Pašlaik priekšlikumi par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā jau ir iesniegti Saeimā. Jau drīzumā Saeima otrajā lasījumā lems par sodu palielināšanu autovadītājiem, kuri vada autotransportu bez OCTA polises.

Uz „AutoInfo” korespondenta jautājumu Jurim Stengrēvicam par situāciju, kad OCTA polise ir nopērkama — pats mazākais — trīs mēnešiem, absurds ir tajā gadījumā, ja motociklam to nopērkat septembrī. Skaidrs, ka ziemas mēnešos nav iespējams braukt ar motociklu. Stengrēvics šo situāciju skaidroja šādi: motocikli ir visbīstamākie satiksmes dalībnieki un polises pārdevējs pats izvērtē, par cik pārdot polisi šāda transportlīdzekļa īpašniekam, bet polisi uz īsāku laiku pārdot nav lietderīgi.

Viens no aktīvākajiem preses konferences dalībniekiem bija Uģis Vītols, kurš pārstāv Latvijas Lietoto automobiļu tirgotāju asociāciju. Viņš pievērsa uzmanību tam, ka Vācijā var nopirkt OCTA polisi 10 dienām, bet Šveicē var iegādāties vienu polisi uz vairākiem vienam īpašniekam piederošiem spēkratiem, kura darbojas tikai uz vienu satiksmē lietojamu transporta līdzekli. Tas nozīmē: ja jums ir motocikls, kabriolets vai džips, varat braukt ar jebkuru no viņiem un OCTA nebūs jāpērk katrai transporta vienībai.

Diemžēl apdrošinātājiem Latvijā nav vēlēšanās ieviest kārtību, kāda pastāv Vācijā vai Šveicē. Uzsvērts tiek tas to, ka sodi par braukšanu bez OCTA Ungārijā, Igaunijā un Polijā ir desmitreiz lielāki.

Laikā, kad Latvija ir līdz ausīm iestigusi ekonomiskajā krīzē un iedzīvotāju pirktspēja maksimāli kritusies, amorāli ir palielināt sodus par braukšanu bez OCTA polises. LTAB būtu lietderīgāk izvērtēt tās neizmatotās iespējas, kuras ļautu iegādāties polises īsākam laika periodam, konkrētiem mēnešiem, gan arī polises, kuras būtu piesaistītas konkrētai transporta, kura pieder OCTA polises īpašniekam, grupai (Šveices piemērs).

Skaidrs ir viens — kurss uz soda palielināšanu ir nosprausts un stagnācijā ieslīgusī LTAB nav gatava adekvātam darbam par labu OCTA pircējiem ekonomiskās krīzes laikā.

Komentāri:

Viesis: laqhipe - 20. jūlijā 2011 10:37

gm72am <a href="http://vuxyjyyvjldg.com/">vuxyjyyvjldg</a>, [url=http://xouozxdselzj.com/]xouozxdselzj[/url], [link=http://efqieifkrrih.com/]efqieifkrrih[/link], http://cymeqonmqnsu.com/

Viesis: Janis - 22. septembrī 2015 22:55

Starp citu...Labākie OCTA/KASKO apdrošināšanas piedāvājumi ir šeit: octa-polise.lv

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-