CSDD novērsusi mēģinājumu reģistrēt zagtu BMW X5

Pievienots: 28. maijā 2014 16:15 | Autors: CSDD Sabiedrisko attiecību daļa | Komentāri: (2)

Pirmdien, 2014.gada 26.maijā, CSDD Limbažu nodaļā CSDD darbinieki novērsuši mēģinājumu Latvijā reģistrēt ārzemēs zagtu automašīnu BMW X5 ar viltotiem transportlīdzekļa šasijas numuriem (VIN).

Pateicoties CSDD darbinieku profesionalitātei un pārbaudē izmantotajām tehnoloģijām, jau pašā sākumā, veicot auto VIN numuru salīdzināšanu, radās aizdomas par VIN numuru viltojumiem. Tālāk informācija par konkrēto automašīnu tika pārbaudīta starptautiskajās informācijas sistēmās un tā rezultātā tika konstatēts, ka automobilis ir zagts Beļģijā. Informācija par šo gadījumu nodota Valsts policijai. 

Šī ir tikai viena no vairākām reizēm, kad CSDD novērš mēģinājumu Latvijā reģistrēt nelegālas izcelsmes transportlīdzekli. Ik gadu, veicot transportlīdzekļu identifikācijas numuru vai reģistrācijas dokumentu pārbaudi un salīdzinot šo informāciju ar reģistros esošajām ziņām, tiek konstatēti vairāk kā simts mēģinājumi reģistrēt nelegālas izcelsmes automašīnas. Šogad konstatēti 22 gadījumi. Šādos gadījumos CSDD vienmēr sazinās ar tiesībsargājošajām institūcijām. 

Lai izvairītos no nelegālas izcelsmes auto iegādes, CSDD un Valsts policija jau iepriekš aicinājušas iedzīvotājus, pirms pirkt lietotu auto, pievērst uzmanību vairākām lietām. Proti, iegādāties auto no iepriekšējā īpašnieka vai no oficiāli reģistrēta auto tirgotāja; pārliecināties, vai spēkratam ir reģistrācijai nepieciešamie dokumenti un vai tajos nav saskatāmas viltojuma pazīmes; salīdzināt vai pārdošanas cena ir adekvāta Latvijas tirgum. Būtiski ir apskatīt arī transportlīdzekļa VIN numuru – vai tas ir skaidri salasāms, nav bojāts, nav manāmas  pārsišanas vai viltojuma pazīmes, kā arī vai VIN numuri atrodas ierastajās vietās. 

Savukārt Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā pēc VIN numura iespējams pārbaudīt, vai auto ir / nav izsludināts meklēšanā Latvijā, bet informācija par Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem var iegūt CSDD e-pakalpojumos  vai mobilajā aplikācijā. Pērkot lietotu auto, svarīgi pievērst uzmanību arī tam, vai braucamajam ir divi atslēgu komplekti (čipi), vai tajos nav saskatāmas viltojuma pazīmes (piemēram, savstarpēji atšķirīgs izskats, bojātas daļas).  

Pirms lietota auto iegādes iesakām kopā ar pārdevēju un auto doties uz CSDD nodaļu, lai veiktu agregātu numuru salīdzināšanu, un tikai pēc tam veikt samaksu un reģistrēt auto uz sava vārda. Statistika liecina, ka aptuveni 40% zagto auto ir jaunākas par desmit gadiem, populārākie zagtie auto ir Volkswagen, Audi, Honda, Toyota, BMW. 

Komentāri:

Viesis: ks - 29. maijā 2014 15:34

Ļoti lietderīgs ieteikums izmantot iekšlietu ministrijas info centra pakalpojumus. It īpaši, ja a/m iepriekš Latvijā nebija reģistrēts. Kā lai pārbauda mašīnu datu bāzēs, ja atrodies ārzemes un vēlies pārbaudīt a/m datus? Varbūt ir labāk piedāvāt pārbaudīt a/m distancēti pēc VIN koda vai reģistrācijas dokumenta numura? Un vai tad negādās, ka CSDD piereģistrē a/m un tikai pēc kaut kāda laika izrādās, ka tā ir zagta un tad uzliek liegumu. Kā šajā gadījumā rīkoties cilvēkam kurš godīgi nopircis a/m un vēlāk izrādās, ka tā ir zagta?

Viesis: Davidoff - 9. oktobrī 2014 17:21

Tur jau tā sāls - nekā! Un atkal, kādam tas ir izdevīgi.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-