Motociklisti plāno piketu.

Pievienots: 30. septembrī 2013 15:24 | Autors: MCA | Komentāri: (1)

Latvijas moto sabiedrība ir novesta līdz izmisumam. Moto klubu asociācija (MCA) un motociklisti plāno- otrdien, 1.oktobrī, plkst.09:30 pulcēties pie Finanšu ministrijas (Smilšu ielā 1), lai šīs nozares mistram Andrim Vilkam nodotu savas prasības.

Finanšu ministrs mēdz žēloties ne tikai par to, cik viņam maza alga, bet arī par to, ka ministriju un to pārstāvēto nozaru finanšu pieprasījumi, veidojot 2013. gada budžetu, esot neiedomājami lieli. Par spīti starptautiski atzītajam Latvijas veiksmes stāstam, naudas esot par maz un visiem neiznākot. Nevar noliegt, ka naudas valsts kasē vienmēr būs mazāk, nekā gribētos. Budžeta sagatavošanas laikā prioritātes tika mainītas kā spēlētāji hokejā. Diemžēl attīstībai gan nauda sanāks retajam.

Vismaz ceļu remontiem naudas ir tik, lai nākamajā pavasarī visi no jauna varētu brīnīties, ka asfaltā, kas bieži vien nav kopts gadus desmit – divdesmit, atkal parādījušās bedres. Problēma ir dziļāka, jo valdībai nav vēlmes ceļu finansēšanas modeli padarīt ilgtspējīgu un prognozējamu.  Finanšu ministrija un valdība apzināti vēlas situāciju, lai gadu no gada tām būtu ekskluzīvas tiesības lemt – tam došu, tam došu, bet tas lai pats meklē naudu.

Nesen tika izstrādāts, plaši apspriests un Saeimā pieņemts Nacionālais attīstības plāns(NAP), kurš paredz īstenot „ekonomisko izrāvienu” (kas nav iespējams bez labiem, sakārtotiem ceļiem). Ir skaidrs, ka finansējumam bija jābūt pakārtotam šī mērķa sasniegšanai. Valdība arī uzdeva Satiksmes ministrijai sagatavot programmu ceļu būves un uzturēšanas finansēšanai.

Ministrija to arī izstrādāja, taču rosīšanās ir bijusi bezjēdzīga, - naudas summa, kas reāli nepieciešama šim mērķim, laikam šķita tik liela, ka autori piemirsa par finansējumu apmēram pusei valsts ceļu. Vēl tagad tā arī nav zināms, ko ar tiem plāno darīt – remontēt (bet tad – par kādu naudu?), pa kluso likvidēt vai atstāt dabas spēku varā – brauks, kamēr varēs, bet pēc tam jau redzēs. Valdība Satiksmes ministrijas izstrādāto dokumentu pieņēma zināšanai, naudu programmas īstenošanai neparedzot.

24. septembra Ministru kabineta sēdē tika pārvilkts krusts vienam no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, kas nepieciešams, lai nodrošinātu stabilu un paredzamu finansējumu nākotnē. Proti, pēc Finanšu ministrijas spiediena valdība atteicās ierobežot autobraucēju akcīzes nodoklī un transportlīdzekļu nodevā samaksātās naudas pārdali citām vajadzībām, saglabājot Autoceļu likumā pirms desmit gadiem izdomāto formulu.

Šī formula, no vienas puses, paredz 80 procentus iekasēto nodokļu novirzīt ceļu nozarei, bet, no otras puses, piebilst: "Ja budžeta likumā nav noteikts citādi." Un likumā vienmēr tiek noteikts citādi, jo FM, katru gadu to izstrādājot, pamanās šos 80 procentus nepiešķirt!

Autobraucējiem, motociklistiem tas ir signāls, ka jāsāk krāt naudu mašīnas ritošās daļas remontiem. Neviens tā arī nav spējis paskaidrot, kāpēc ir tāda pretestība Autoceļu fonda, kurā līdz pat 2003. gadam nonāca akcīzes nodoklis un transportlīdzekļu nodeva, darbības reālai atjaunošanai. Vai tiešām trūkst spēka atzīties, ka tā likvidēšana bija kļūdains un nekompetents lēmums?



MCA un Latvijas motociklistu prasība valdībai, Saeimai pieņemt ilgtermiņa lēmumus attiecībā uz proporcionālu transporta nodevas un degvielas akcīzes nodokļa iekasēšanu un izlietojumu:



1.    Ja maksājam neproporcionāli augstu un pārkāpjot samērīguma un labas pārvaldības pamatprincipus noteiktu transporta nodevu motociklam, tad iekasētajam maksājumam ar mērķdotācijas palīdzību jānokļūst ceļa seguma saglabāšanai un izveidei.

2.    Degvielas akcīzes iekasēto naudu novirzīt ne mazāk kā 75 % apmērā ceļa infrastruktūras izveidei un uzturēšanai, kā tas ir pārējās Baltijas valstīs. Iezīmēt un saglabāt ilgtermiņa finansējumu ceļu struktūras izbūvei un uzturēšanai ar pārskatāmu plānu periodam 2014-2024.

3.    Iekļaut transporta nodevas maksājumu degvielas cenā. Kas brauc un cik brauc, tas maksā.



Latvijas motosabiedrības un motoklubu vārdā MCA prezidents MC „VBO” prezidents

Aivars Freimanis.

Komentāri:

Viesis: Akmentiņš - 1. oktobrī 2013 11:37

Malači!

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-