Autobūves unikums - divdaļīgais Sir Vival 1958.

Pievienots: 6. septembrī 2013 16:02 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (2)

50.gadu beigās Valters K.Džeroms nolēma radīt drošāko automobili pasaulē. Veiksmes gadījumā tas varēja kļūt par sērijveida produktu, taču gala rezultātā „nākotnes auto” Sir Vival (atvasināts no angļu Survival – „izdzīvošana”) paliks autobūves vēsturē kā viena no neparastākajām un kroplīgākajām konstrukcijām, kas paredzēta kustībai pa koplietošanas ceļiem.






Laikam gan misteru Džeromu, dīvainā braucamrīka autoru, maz uztrauca bijušā 1948.gada Nash dizains, jo galvenā uzmanība tika veltīta tehniskajam pildījumam. Sur Vival sastāvēja no divām daļām – priekšējās, kur atradās motors un aizmugurējās, kur bija iekārtots trīsvietīgs salons. Abas sekcijas kopā saturēja rāmis, kas vidū varēja locīties. Projekta autoram gan nācās papūlēties ar transmisiju (spēkratam bija aizmugurējo riteņu piedziņa) un stūres iekārtu, tomēr gala galā uzdevums tika atrisināts, iekļaujot konstrukcijā zobratam līdzīgus riteņu mehānismus, kas pagrieza visu automašīnas priekšējo daļu. Jādomā, ka stūrēšana nebija tas patīkamākais uzdevums, jo nekāda hidromehānisma, kas varētu palīdzēt šajā procesā, nebija. Toties ar mīkstu apšuvumu izdarinātais pasažieru salons bija droši aizsargāts ar speciālu karkasu, bet vadītājs ieņēma vietu centrā augstāk par pārējiem un lūkojās uz ceļu caur pleksistikla „ambrazūru,” kas nodrošināja gandrīz 360 grādu apkārtskatu. Džeroms bija pārliecināts, ka tāda konstrukcija, ko papildināja gumijoti bamperi un korpuss bez asiem stūriem, minimizēs avārijas sekas un spēs pasargāt pasažierus no traumām.


1959.gadā automobilis tika nodemonstrēts vairākiem amerikāņu autoražotājiem, taču nesekmīgi. Tehnoloģijas, kas uzlaboja automobiļa drošinu nevienu neieinteresēja, bet dizains tika atzīts par bezgaumības kalngalu, kas nekavējoši jāmaina uz pircējam tīkamāku veidolu. Par to vai misters Džeroms tika galā ar šo iznīcinošo spriedumu, vēsture klusē, tāpat kā par konstruktora tālāko likteni. Visādā ziņā konstrukcijā nekas netika mainīts, bet Sir Vival tagad glabājas pie automobiļu tirgotāja Edvarda T.Mūra Bellingamas pilsētā, Masačūsetsas štatā, ASV.


 

Komentāri:

Akmentins - 9. septembrī 2013 11:58

nu jā, ja jau tajos laikos izskatijās pēc murga, tagad neizskatās mazāk murdzīgs.
Atgādina kkādus top gear "šedevrus" :D

Atvars - 10. septembrī 2013 21:44

Lokās uz pusēm kā traktors, bet tā galva spainī izskatās rēcīgi. Lunahods :)

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-