Pārkāpsi noteikumus Ķelnē vai Hāgā, maksāsi Rīgā ?!

Pievienots: 30. maijā 2011 14:35 | Autors: LAMB preses dienests | Komentāri: (0)

Tuvāko gadu laikā, ceļojot Eiropas Savienības valstīs, Latvijas un citiem ES autovadītājiem būs jābūt arvien piesardzīgākiem. Eiropas Parlamenta Transporta komiteja atbalstījusi plānu aktivizēt operatīvas informācijas apmaiņu starp Eiropas ceļu policijas spēkiem dažādās dalībvalstīs. Izmantojot īpašu „EUROCARIS” informācijas apmaiņas sistēmu, jebkuras ES valsts ceļu policija varēs turpināt jau citā valstī iesāktu pārkāpuma izmeklēšanu un tai sekojošu soda sankciju noteikšanu.

Tajā pat laikā, kritiski izvērtējot, katrā labi plānotā pasākumā var atrast potenciālo risku, kuru savlaicīgi jāatklāj un jānovērš. Piemēram, cik daudz esam dzirdējuši par ceļu policijas ne vienmēr korekto un likumam atbilstošo rīcību ne tikai Polijā vai citās bijušā Varšavas bloka valstīs, bet arī Rietumeiropā! Svarīgi, lai pašmāju autovadītājam būtu likumīga iespēja apstrīdēt kādā citā ES valstī uzlikto sodu, un pašu mājās nenotiktu tikai automātiska, piemēram, Rumānijā piespriesta administratīvā soda izpilde. No vienas puses pozitīvi vērtējama ES policiju sadarbības aktivizācija ceļu satiksmes jomā, bet no otras nedrīkst aizmirst, ka katrai valstij jāaizstāv savi pilsoņi, arī autovadītāji.

Ceļu satiksmes noteikumu harmonizācija un vienotu soda standartu ieviešana ir papildus uzdevums, kas spētu veicināt vienotu autovadītāju atbildību par ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu Eiropas Savienībā un mazinātu ceļu satiksmes negadījumu, tajā skaitā bojā gājušo skaitu uz Eiropas ceļiem. Tas sasaucas ar šomēnes aizsākto Apvienoto Nāciju Ceļu drošības dekādi, kas ANO dalībvalstīs turpināsies līdz pat 2020. gadam  http://www.actionforroadsafety.org/ . Dekādes mērķis ir samazināt satiksmes negadījumu skaitu, organizējot nacionālus, reģionālus un globālus satiksmes drošību veicinošus un izglītojošus pasākumus. Dekādes ietvaros Starptautiskā automobiļu federācija (FIA), kas jau vairāk nekā 100 gadus rūpējas par ceļu satiksmes drošības stiprināšanu, ir izstrādājusi Globālo Ceļu drošības plānu. Arī Latvijas Automoto biedrība (LAMB) kā FIA dalīborganizācija ne tikai atbalsta nepieciešamību aktīvi rīkoties, lai mazinātu globālo satiksmes negadījumu skaita pieaugumu, bet arī īsteno akcijas un pasākumus šī mērķa veicināšanai.

    „Aktīva informācijas apmaiņa starp Eiropas valstu ceļu policijas spēkiem ir svarīga katram godprātīgam autovadītājam, jo mazina risku iekļūt satiksmes negadījumā. Tomēr ir jānodrošina iespēja autovadītājam pēc ārzemēs nepamatoti uzlikta soda, to apstrīdēt paša mājās, panākot izmaiņas”, uzskata LAMB prezidents Juris Zvirbulis.

Atbilstoša Eiropas Komisijas direktīva par aktīvu informācijas apmaiņu un satiksmes noteikumu harmonizēšanu tiks pieņemta vēlākais divu gadu laikā.


 

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-