Dīzeļdegvielas cenu celšanās pamazinās eiropiešu dzīves kvalitāti.

Pievienots: 2. maijā 2011 12:48 | Autors: LAMB preses dienests | Komentāri: (2)

Šā gada aprīlī Eiropas Komisija pieņēma lēmumu ieviest direktīvu, kas paredzētu būtiskas izmaiņas nodokļu politikā attiecībā uz dažādajiem enerģētikas produktiem, tajā skaitā degvielu. Jaunā kārtība, kas stātos spēkā 2013. gadā ar pārejas periodu līdz 2023. gadam, tiekot ieviesta, lai novērstu minētajā nodokļu jomā izplatīto sabalansētības trūkumu un nodokļu aplikšanā vairāk ņemtu vērā CO2 izmešu apjomu.

Tajā pat laikā Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA), kas apvieno 36 miljonus autovadītāju 100 Eiropas klubos, savā paziņojumā izsaka nopietnas bažas par direktīvā plānoto ievērojamo nodokļu palielinājumu dīzeļdegvielai. Latvijas Automoto biedrība (LAMB) kā FIA dalīborganizācija pilnībā pievienojas kritiskajam viedoklim par negatīvo dīzeļdegvielas sadārdzinājuma ietekmi uz ekonomiku un vides aizsardzību.

 Kā uzskata FIA reģionālais ģenerāldirektors Jakobs Bansnards (Jacob Bansnaard) nodokļu palielināšana nebūtu slavējama rīcība attiecībā pret tiem autovadītājiem, kas tika aktīvi aicināti izvēlēties automašīnas ar dīzeļdzinējiem neskatoties uz to lielāku cenu, jo ilgtermiņā tas atmaksājas zemāko degvielas izdevumu dēļ. Dažās valstīs automašīnas ar dīzeļdzinēju ir par 75% dārgākas par benzīna dzinēju automašīnām.

 Savukārt LAMB prezidents Juris Zvirbulis atgādina, ka lielāko daļu mūsu patērēto preču ved smagās automašīnas ar dīzeļdzinējiem, un nodokļu paaugstināšana neizbēgami sadārdzinās preces un pakalpojumus. Modernās dīzeļdegvielas darbināmās mašīnas ir tīras, klusas un jaudīgas. Tās ir arī ekonomiskas, jo nodrošina 30% degvielas ekonomiju salīdzinot ar benzīna spēkratiem.

 FIA uzskata, ka plānotā nodokļa palielināšana samazinās patērētāju iespējas un bremzēs dīzeļdegvielas tehnoloģiju attīstību. Ņemot vērā, ka dīzeļa dzinējiem CO2 izmešu apjoms ir par 20% mazāks nekā benzīna dzinējiem, tiktu bremzēts pašas EK plāns par 50% samazināt CO2 izmešu apjomu atmosfērā līdz 2050. gadam, kas tika izvirzīts programmas 50BY50 ietvaros http://www.lamb.lv/?nid=25 .


Nodokļu palielināšana dīzelim bez skaidras tālākā redzējuma politikas, nebūs efektīva rīcība, nepalīdzēs mobilitātes attīstībā un nodokļu palielināšana kopumā negatīvi ietekmēs ekonomiku un samazina iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Komentāri:

Viesis: Yes - 5. maijā 2011 12:07

Nedrzīkst pieļaut ievērojamu dīzeļa sadārdzinājumu

Viesis: Skrimslis - 8. maijā 2011 22:34

Nu laikam, kā būtu jādara, ja pasūta dir*t tā Eiropas savienība ;) Tikai manas domas :)

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-