Rīgā plāno veidot elektromobiļu uzlādes punktus.

Pievienots: 31. martā 2011 08:56 | Autors: LETA | Komentāri: (3)

Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas enerģētikas aģentūra" gatavojas iesniegt domē projektu, kas paredz elektromobiļu uzlādes punktu un izvietošanas shēmu izveidi Rīgā, kā arī ieviest elektromobiļus Rīgas pilsētas pašvaldības institūcijās. Projekta "Ilgtspējīga pilsētas mobilitāte" gaitā tiks veikta situācijas izpēte, datu bāzu veidošana, kā arī izvērtēti labie piemēri un veiktas starpreģionu vizītes, lai atrastu labāko pieredzi, ko pārņemt no citām valstīm, kurās īstenoti līdzīgi projekti.

 

Plānotie rezultāti paredz uzpildīšanas punktu izvietošanas shēmas un normatīvo dokumentu sagatavošanu, kas saistīta ar elektromobiļu uzlādes punktu ieviešanu Rīgā un Latvijā, kā arī elektromobiļu ieviešanu Rīgas pilsētas pašvaldības institūcijās. "Rīgas enerģētikas aģentūras" direktore Maija Rubīna šodien Pilsētas attīstības komitejas sēdē sacīja, ka uzlādes punktu shēmas veidošanā plānots sadarboties ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", kas nākotnē varētu pakāpeniski ieviest elektromobiļus arī savos sabiedrisko transportlīdzekļu parkos.

 

Eiropā un pasaulē īpaši aktīvi ikdienā ienāk elektroautomobiļi, kas strādā tikai ar elektrības piedziņu, un hibrīdautomobiļi, kas darbojas gan ar elektromotoru, gan benzīna dzinēju. Lai ieviestu šādas automašīnas arī Latvijā, ir nepieciešama elektriskās uzlādes infrastruktūras veidošana, norādīts projekta aprakstā.

 

Uzlādes vietas var atrasties gan degvielas uzpildes stacijās, gan pie tirdzniecības centriem, gan daudzstāvu mašīnu stāvvietās, gan atsevišķi kā ātrās uzlādes stacijas, daudzdzīvokļu māju zonās un citviet. Uzlādes vietās atrodas arī akumulatora bateriju maiņas punkti. Šādas infrastruktūras veidošanu kopš 2008.gada jau sākusi Izraēla, Dānija, Francija, Japāna, Somija, Anglija, Norvēģija, Portugāle un citas valstis.

 

Latvijā projektu plānots īstenot no 2012.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim, un tā kopējais budžets plānots 1 194 766 lati, ko starpreģionu sadarbības programmas "Interreg" ietvaros segtu no Eiropas Savienības fondu finansējuma. Rīgas pašvaldībai būtu jāparedz 68 031 latu liels priekšfinansējums, bet līdzfinansējums būtu 10 204 lati, norādīts projekta aprakstā.

 

Jautājums par finansējumu tālāk tiks skatīts Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā.

 

Rubīna uzsver, ka tieši piesārņojuma un trokšņa samazināšanas faktors stimulē elektroautomobiļu straujo izplatību pilsētās un tas ir galvenais iemesls, kāpēc elektroautomobiļu ieviešanu vajadzētu veicināt arī Rīgā. Projektā arī ierosināts rādīt pozitīvu piemēru citām pašvaldībām un kā pirmajām pāriet uz elektroautomobiļu iegādi un izmantošanu pašvaldības iestādēm, kas ir saistītas ar satiksmi, vidi un pilsētas attīstību, kā arī AS "Latvenergo". Projekta autori piedāvā nākotnē ļaut Vecrīgā iebraukt tikai ar elektroautomobiļiem un ierosina taksometru pakāpenisku pāriešanu uz elektroautomobiļa tipu, kā arī motivēt iedzīvotājus izvēlēties elektroautomobiļus, nosakot bezmaksas stāvvietu izmantošanas iespējas pilsētas centrālajā daļā.

Komentāri:

Erdinger - 31. martā 2011 09:06

nez cik miljonus no nodokļu maksātāju kabatām atkal izdosies "nomuhļīt" ?

Viesis: rezgalis - 2. aprīlī 2011 22:54

Otkats jau būtu jāapstiprina satversmē!

Iva - 3. aprīlī 2011 23:32

Sen jau bija laiks. Tikai uz tā rēķina gan jau atkal kāds pamanīsies savākt kaut ko un tad nu kauks, ka nebija vērts.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-