Lietuvā ir maksas ceļi !

Pievienots: 19. septembrī 2009 19:34 | Autors: AutoInfo | Komentāri: (1)

Šī ziņa jāizlasa tiem latviešu šoferiem, kuri ar kādu smagāku spēkratu vēlas iebraukt mūsu kaimiņvalstī- Lietuvā.Lietuvā kopš 2007.gada pirmā jūlija stājušās spēkā izmaiņas likumdošanā par ceļu nodokli. No šī datuma visi palielāku mašīnu vadītāji Lietuvas ceļus drīkst izmantot tikai, ja samaksāts ir tranzīta nodoklis. Lietuviešu robežpolicija par šo nodokli nemēdz informēt iebraucējus, tamdēļ pastāv risks, ka braucējus no Latvijas ar palielāku auto apstādinās vietējie ceļu policisti un sodīs ar ievērojamu soda naudu. Laikā, kad daudzi mēģina "pa lēto" iepirkties leišu tirgū, vai dodas pēc celtniecības materiāliem, interjera mēbelēm, tur tās ir lētākas.Lai pirkumu pārvestu mājās, šādu motīvu vadīti cilvēki izīrē lielāku auto, tāpēc pakļauj sevi briesmām tapt sodītiem.

Tātad visu pēc kārtas.

Tranzīta nodoklis jāmaksā piecu transportlīdzekļu kategorijām – n1, n2, n3, m2 un m3. Parasts braucējs neorientējas šajās kategorijās, tāpēc drošākais veids ir noskaidrot mašīnas kategoriju pēc tehniskās pases aplūkošanas, tur šī kategorija noteikti rakstīta. Vispārīgos terminos tranzīta nodoklis attiecas uz pasažieru automobiļiem, sākot ar deviņām sēdvietām, un kravas automašīnām, sākot ar pilnu masu divas tonnas. Tātad tas noteikti var būt mikroautobuss, kuru drīkst vadīt pat ar vieglā auto vadīšanas kategoriju.

Lietuvas ceļu administrācijas mājas lapā viss minēts, tranzīta nodokli var samaksāt jebkurā robežpunktā un neskaitāmos benzīntankos. Šīs vietas var atpazīt pēc speciālas uzlīmes uz šo tirdzniecības vietu ieejas durvīm, tā līdzīga kredītkaršu informācijas zīmēm, redzama fotogalerijā. Pārdevējs pircējam pretī iedos vējstiklā ielīmējamu uzlīmi, tā fotogrāfijās arī redzama. Uzlīmes cena vienai dienai neatšķiras nevienai no aprakstītajām auto kategorijām, uz vienu dienu tā maksā 20 litus jeb 4 latus. Ja saglabājat čeku, uzlīme derīga 24 stundas pēc tās iegādes. Ja čeka nav, uzlīme derīga līdz attiecīgās dienas pēdējai minūtei.

Uzlīmes iespējams iegādāties uz vēl trīs termiņiem – vienu nedēļu, vienu mēnesi un vienu gadu. Visiem šiem termiņiem uzlīmju krāsas atšķiras, raksturīgs tām viens. Katrai uzlīmei iestrādāta mēnešu un datumu informācija, tāpēc kuponā izdurti caurumi attiecīgajam datumam, kad tas iegādāts. Tātad benzīntankā nopērciet šo uzlīmi, kuponā ierakstiet savas mašīnas numurzīmi un ielīmējiet uzlīmi vējstiklā. Tikai šādi pa lietuviešu autoceļiem drīkstat pārvietoties ar mikroautobusiem līdzīgiem automobiļiem. Ja uzlīmes nebūs, ceļu policistu sods ir bargs. Naudas sods variē no 600 līdz 2600 litiem.



Saprotamāk mūsu valsts valūtā šis sods variē no 122 latiem līdz 528 latiem, tās ir bargas summas. Nedrīkst nepieminēt, ka šis tranzīta nodoklis jāiegādājas tikai, ja izmantosit vien 18 šīs valsts ceļus, tie redzami fotogalerijai pievienotajā kartē. Tomēr tās visas ir valsts nozīmes šosejas, tā teikt, pirmās kategorijas ceļi, pa kuriem jau noteikti latviešu iebraucēji brauks. Mājiens mūsu satiksmes ministram, kādēļ gan viņam jāapdomā ceļu nodokļa palielināšana mūsu valsts iedzīvotājiem, ja identisku tranzīta nodokli varētu izstrādāt arī iebraucējiem mūsu valstī. Citādi tas jau, rupji sakot, līdzinās reketam.

Komentāri:

Leons - 2. maijā 2012 07:54

Izlasot tikai virsrakstu, nāk prātā vārdi, Āfrikā ir bads mums nav tātad vajag...........

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-