Eirokross atkal klāt !

Pievienots: 17. maijā 2010 12:45 | Autors: Agnis Krauja; AutoNews.lv | Komentāri: (3)

Šā gada 22.un 23.maijā Bauskā, Mūsas trasē notiks Eiropas autokrosa čempionāta 3.posma sacensības.
Kopš 1990. gada, kad Mūsas trasē pirmo reizi notika Eiropas čempionāta posms autokrosā, Latvijas autosporta līdzjutējiem šīs sacensības ir gada lielākais notikums...

 Kad 1992.gadā Haralds Šagbazjans pirmais izvirzīja mērķi “Latvietis – Eiropas čempions”, mūsu provinciālā autosporta sabiedrība šādu izaicinājumu uztvēra ar atklātu izsmieklu. Kopš tā laika Latvijas autosporta vēsturē autokrosisti ir izdarījuši daudzus paliekošus ierakstus: Gints Bujāns pirmais no latviešiem vinnēja Eiropas čempionāta posmu, Andris Dambis pirmais izcīnīja bronzas un pēc tam sudraba medaļas Eiropas čempionāta kopvērtējumā. Un nepagāja ne 10 gadi, kad Šaha izvirzītais mērķis kļuva par realitāti – 2000.gadā Eiropas titula liktenis izšķīrās tikai latviešu savstarpējās cīņās: brāļi Traubergi pret Andri Dambi visas sezonas garumā. Lai cik fatāla arī nebūtu latviešu rallijmīlestība, tomēr jāatzīst, ka šajā autosporta disciplīnā mūsu līderi no Eiropas virsotnēm vēl atrodas krietni tālu, turpretī krosā latviešiem jau ir viens Eiropas čempions Uģis Traubergs, viens divkārtējs Eiropas vicečempions Andris Dambis un vēl arī divi vicečempioni Gints Bujāns un Aldis Zēbergs. Latvieši atsevišķos Eiropas čempionāta posmos izcīnījuši 27 uzvaras (visvairāk Andris Dambis – 7 uzvaras) un uz čempionāta goda pjedestāla kāpuši 89 reizes (visvairāk Aldis Zēbergs – 25 reizes). Pēdējo latviešu sportistu uzvaru Eiropas čempionātā izcīnīja Jānis Bogdanovičs 2007.gadā Francijas posmā.



Šogad pēc diviem Eiropas autokrosa čempionāta posmiem par dalībnieku spēku samēru spriest pāragri. Pirmie divi dienvidu posmi, kā ierasts, ir kā iesildīšanās pirms galvenajām cīņām. Portugālē Foz Coa trasē 1.posmā salonautomašīnu klasē Divīzijā TAX uzvarēja lietuvietis Pauļus Pleskovas ar Ford Fiesta automašīnu. Otrais čehs Ladislavs Brožeks, bet trešais krievu sportists Valentīns Koršunovs. Posmā uz starta izgāja tikai deviņi braucēji. Tūlīt aiz goda pjedestāla palika Eiropas čempionāta debitants holandietis Sīmons Pītoms, kurš startē Seat Ibiza automašīnu. Sacīkstē izstājās galvenais favorīts Tamašs Karai, kurš startē ar pagājušā gada Eiropas čempiona Vadima Makarova Škoda Fabia. Divīzijā 3A pirmajā Eiropas autokrosa čempionāta posmā startēja 17 sportisti. Uzvaru guva čehs Ondžejs Muzils, aiz sevis atstājot slovāku Igoru Vlasatiju un austrieti Tomasu Šaibelbergeru. D-3 klasē negaidītu uzvaru izcīnīja holandietis Terijs Kalagans, pārspējot čehu vecmeistaru Jaroslavu Hošeku un viņa tautieti Petru Bartošu.



Spānijā, Motorland Aragona trasē Eiropas autokrosa čempionāta 2.posmā Divīzijā TAX uzvaru izcīnīja Valentīns Koršunovs, kurš startē ar Traubergu gatavotu Ford Puma automašīnu. Tuvāko sekotāju Tamasu Karai krievu sportists apsteidza gandrīz par trīs sekundēm. Trešais Spānijā finišu sasniedza pirmā posma uzvarētājs Pauļus Pleskovas. Pirms čempionāta 3.posma kopvērtējuma līderpozīciju dala Pauļus Pleskovas un Valentīns Koršunovs. Abi braucēji pirmajās divās sacensībās izcīnījuši 35 punktus. Trešais kopvērtējumā ir Ladislavs Brožeks, kurš līderiem zaudē piecus punktus. Divīzijā D3A jau otro uzvaru šosezon izcīnīja pērnā gada bronzas medaļnieks čehs Ondrejs Musils. Par kārtējo pārsteigumu parūpējās austrietis Tomass Šeilbelbergers, kurš finišu sasniedza uzreiz aiz līdera, izcīnot otro pjedestālu pēc kārtas. Trešais finišēja šveicietis Jozefs Martijs, bet kvalifikāciju braucienu pārliecinošais līderis francūzis Olivjē Dufours finišēja tikai sestais. Kopvērtējumā līderis Ondrejs Musils jau par astoņiem punktiem apsteidz savu tuvāko sekotāju Tomasu Šeilbelbergeru. Austrietim seko Džons Lagodnijs ar 26 punktiem. Joprojām neveiksmīgi startē abi pagājušās sezonas līderi Vits Nosaleks un Ladislavs Hanaks.

Divīzijā D3 pie pirmās uzvaras šosezon tika Petrs Bartoš. Šī uzvara čehu sportistu izvirzīja kopvērtējuma tabulas līderpozīcijā. Otrais finiša līniju šķērsoja Tedijs Baudets, bet trešais Bartoša tautietis Petrs Tureks. Pirmā posma uzvarētājam Terrijam Kallaganam sestā vieta. Kopvērtējumā ar 35 punktiem līderis Petrs Bartoš, kam seko Terrijs Kallagans ar 31 punktu un Jaroslavs Hošeks ar 27 punktiem.



Trešā posma, kas nedēļas nogalē notiks sporta kompleksā Mūsa, dalībnieku saraksts vēsta, ka sacīkstē piecās klasēs startēs gandrīz 80 dalībnieku, to vidū būs arī rallija publikas elki - leģendārais Ivars Caune, kā arī viņa dēls Krišjānis Caune un pēdējās desmitgades veiksmīgākais latviešu rallija pilots Ivars Vasaraudzis.

Salonautomašīnu D-TAX klasē pieteikušies 14 dalībnieki, tostarp divi Latvijas sportisti Aldis Zēbergs un Jānis Bogdanovičs. Aldim Zēbergam milzīgā pieredze un trases apļa perfektā pārzināšana var sagādāt augstu rezultātu, ko viņš jau ne reizi vien pierādījis iepriekšējos gados. Latvijas autosporta vēsturē zelta burtiem ierakstīta Zēberga fantastiskā uzvara Mūsā 2004.gadā, bet iepriekšējā sezonā Aldis Mūsā finišēja ceturtais. Neviens nešaubās par Jāņa Bogdanoviča ātrumu, taču finansiālā situācija nav ļāvusi pilnvērtīgi atjaunot pagājušā gada efektīgākajā avārijā iznīcināto Ford Focus, tādēļ Jānis ir pieteikts ar īrētu jaunu Škoda Fabia sporta automašīnu, kuru līdz šim nav pat redzējis klātienē. Pirmo reizi salonauto klasē Mūsā startēs visu Baltijas valstu sportisti. Diviem latviešiem konkurenci sastādīs čempionāta līderis lietuvietis Pauļus Pleskovs. Pieteicies arī igaunis Deness Trū, kurš nesen uzvarēja Igaunijas rallijkrosa čempionātā ar Peugeot 206 pilnpiedziņas automašīnu.



Visplašāk pārstāvēta būs D-3A klase ar 27 sportistiem, no kuriem pieci ir Latvijas pārstāvji: Andris Kuļikovskis, Armands Hohfelds, Oskars Eglītis, Māris Līcis un Jānis Ščerbickis. Arī Igaunijai ierindā būs pēdējo gadu spilgtākie bagiju krosa pārstāvji Kristijans Rajamē, Ivo Sults un Remē Rāmets. Interesanti, ka ar bagiju cīņās dosies arī itālis Livio Romanisio, kuru iepriekšējās desmitgadēs iepazinām kā D-1 braucēju un visu vecumu latviešu sieviešu mīluli. D-3 bagiju klasē pieteikušies 19 dalībnieki, kuru vidū arī debitants Juris Kuļikovskis. Tātad, Eiropas autokrosa čempionāta 3. posmam Mūsas trasē gatavojas abi slavenā autobraucēja un konstruktora Ivara Kuļikovska dēli Juris un Andris. Brāļi Kuļikovski nevēlas izmantot slaveno brāļu Traubergu taktiku, tādēļ katrs cīnīsies savā mašīnu klasē, lai trasē netraucētu viens otram kā konkurenti. Juris Mūsā debitēs Eiropas čempionātā lielo bagiju D-3 divīzijā, savukārt Andrim būs pirmais uznāciens uz Eiropas krosa skatuves D-3A divīzijā. Atgādināsim, ka Jurim pagājušajā gadā sacensības Mūsā izvērtās ļoti veiksmīgas - viņš izcīnīja ceturto vietu D-3A klasē, bet Andris pagājušajā gadā, savā pirmajā sezonā pie bagija stūres uzvarēja Baltijas Kausa izcīņā. Pēdējos gados lielākos panākumus guvušais Latvijas bagiju pilots Jānis Boks pie čehu bagiju speciālista L.Hanaka pasūtījis jaunu tehniku, lai iesaistītos Eiropas čempionāta lielo bagiju Divīzijā 3. Taču, pagaidām nav droši zināms, vai līdz sacensībām Mūsā jaunais bagijs būs gatavs braukšanai.



Šogad Mūsā startēs arī divas satlītklases. Pirmo reizi uz Latviju brauks Eiropas Junioru bagiju EURACA kausa sportisti, aizvadot savas sērijas pirmo posmu. Šī klase kalpo kā jauno bagistu iesaistīšana Eiropas čempionātā, kas Čehijas dalībniekiem pēdējos gados veiksmīgi izdevies - līdz startam D-3A klasē tikuši jaunie talanti Mateašs Zemans un  Tomašs Pospišiliks. Savukārt Latvijas čempionāta posmu Mūsā aizvadīs B600 klases braucēji, kopumā pieteikušies 11 dalībnieki. Tieši pie pašu mazāko bagiju stūres Mūsā sēdīsies rallija publikas elki - leģendārais Ivars Caune, viņa dēls Krišjānis Caune un pēdējās desmitgades veiksmīgākais latviešu rallija pilots Ivars Vasaraudzis.


 

Komentāri:

WRC - 17. maijā 2010 13:00

Tā viš ir:
Lai cik fatāla arī nebūtu latviešu rallijmīlestība, tomēr jāatzīst, ka šajā autosporta disciplīnā mūsu līderi no Eiropas virsotnēm vēl atrodas krietni tālu, turpretī krosā latviešiem jau ir viens Eiropas čempions.....

Atvars - 17. maijā 2010 14:43

Cerams, ka būs silta un saulaina diena, jo dubļu gonka nav baudāma. Tiksimies Bauskā !

madd dogg - 17. maijā 2010 20:35

tomeer jocigi, ka rallija assi Caune un Vasarinsh B-600 klasee cinisies ar beerniem un nestartees D-tax klasee kopaa ar Zeebi un Bogdanu :))

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-