Kas ir „Legend Cars”?

Pievienots: 9. novembrī 2017 11:12 | Autors: Agnis Krauja | Komentāri: (0)

„Legend Cars” ir demokrātiska un atraktīva autosacīkšu klase, kura pēdējos pāris gados Latvijas autošosejā strauji iekaro aizvien nozīmīgāku vietu. Tā ir pasaulē populāra klase, kuras galvenie principi ir aizraujoša sacīkste par relatīvi mazu naudu.Visas „Legend Cars” sacīkšu automašīnas ir mehāniski identiskas, bet to virsbūvēm par prototipu tiek izmantotas pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu „Ford Sedan”, „Chevrolet Coupe” un „Dodge Sedan” automašīnas, kuras reiz sacentās agrīnajos NASCAR seriālos, tikai samazinātā izmērā (mērogā 5/8 no oriģinālā izmēra). Tās visas aprīkotas ar „Yamaha” 140 ZS (100 kW) motocikla dzinējiem un piecu ātrumu sekvenciālu ātrumkārbu. Pateicoties svaram, kuram kopā ar braucēju jābūt ne mazākam par 590 kg, šīs mazās sporta automašīnas ir ļoti dinamiskas un atraktīvas. To maksimālais ātrums ir līdz pat 200 km/h (Biķernieku trasē 185 km/h), un līdz 100 km/h tās paātrinās četru sekunžu laikā. 

„Legend Cars” sacensības aizsākās 1992. gada aprīlī ASV, „Lowe's Motor Speedway” trasē. Kopš tā laika dažādi sacīkšu seriāli tur norisinās gan uz asfalta, gan zemes seguma. Gadu gaitā „Legend Cars” burvību izmēģinājuši arī vairāki NASCAR piloti, savukārt vismaz seši „Legend Cars” seriālu absolventi paši kļuvuši par NASCAR pilotiem. Nemainīgo tehnisko noteikumu un salīdzinoši demokrātisko izmaksu (dzinējs maksā 5000 USD, viens 205/60R13 riepu komplekts — 400 USD) dēļ „Legend Cars” sacīkšu seriāli ir kļuvuši populāri visā pasaulē, ne tikai ASV un Meksikā, bet arī Francijā, Beļģijā Anglijā un Dienvidāfrikā. Britu salās „Legend Cars” autosacīkstes notiek jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigām. Austrālijā pirms apmēram desmit gadiem, komerciālos nolūkos uz „Legend Cars” šasijām uzliekot attiecīgi samazinātas mūsdienu automobiļu virsbūves, tika radīta jauna kategorija „Aussie Racing Car”. Somijas „Legends Trophy” seriāls notiek kopš 2000. gada. Skandināvi ar šīm mašīniņām ir sacentušies ne tikai uz asfalta, bet arī uz ledus un rallijkrosa trasēs. Šobrīd Zviedrijā un Somijā uz „Legend Cars” sacīkšu starta regulāri ir vairāk nekā 40 automašīnas. Skandināvi kopā ar Baltijas valstu un Krievijas sportistiem pēdējos gados sacenšas FIA NEZ (Ziemeļeiropas zonas) čempionātā. 

„Legend Cars” sezonas kulminācija ir „Legend World Finals”, kas kopš 1997. gada tradicionāli notika rudenī Kalifornijā vai Lasvegasā. Pirmais eiropietis, kam izdevās izcīnīt uzvaru prestižajā „Pro” klasē, bija brits Džons Mikels. Tas notika 2001. gadā. Pēc diviem gadiem šo panākumu atkārtoja viņa tautietis Džons Higinss. 2007. gadā uzvaru svinēja soms Rorijs Pentinens, bet pērn un aizpērn divas uzvaras pēc kārtas izdevās izcīnīt zviedram Emilam Pērsonam. Lai gan jau pagājušajā sezonā „Dominion Raceway” trasē Virdžīnijā, ASV, notikušajā „Legend World Finals” jau trijās klasēs triumfēja skandināvu piloti, tikai šogad „Legend World Finals” pirmo reizi vēsturē notika ārpus Amerikas. 

17—18. septembrī 77 autosportisti no astoņām valstīm pulcējās „Legend World Finals” sacensībās Botniaringas trasē, Somijā, lai noskaidrotu pasaules titula ieguvējus. Un pirmo reizi viņu vidū bija arī latvieši. „Semi-Pro” klasē, kurā startē sportisti ar ne vairāk kā divu gadu pieredzi, lieliskas sacensības aizvadīja 16 gadus vecais Valters Zviedris no Jūrmalas, kuram izdevās izcīnīt augsto ceturto vietu 21 braucēja konkurencē. Trīskārtējam Latvijas čempionam kartingā šīs bija tikai piektās sacensības „Legend Cars” klasē! Uzreiz aiz Valtera šajā klasē finišēja Garijs Rožkalns. „Masters” klasē, kurā startē sportisti virs 40 gadu vecuma, septīto vietu izcīnīt izdevās mūsu autošosejas lielmeistaram Jānim Horelikam, kurš pēdējās divās sezonās pievērsies šai klasei. Uzvaru izcīnīja soms Peka Lehtola. Visplašāk pārstāvētajā „Pro” klasē neiztika bez dramatiskām cīņām. Īra Džordana O’Braiena automašīna pēc pēdējā līkuma aizdegās, un finiša līnija tika šķērsota liesmās. Sportists guva vieglus sejas apdegumus. Pie čempiona titula jau trešo reizi pēc kārtas tika zviedrs Emils Pērsons, pārējais pjedestāls spēcīgajiem Somijas sportistiem. Otrais šoreiz Jese Vartiainens, trešais — Veli-Peka Kartunens. Uldim Timakam 21. vieta 29 braucēju konkurencē.

Ziemeļeiropas zonas (NEZ) čempionātā trīs posmu kopvērtējumā uzvaru izcīnīja soms Henrijs Tuomala, bet labāko rezultātu no latviešu sportistiem uzrādījis Henrijs Grūbe, ieņemot sesto vietu. Uldim Timakam devītā vieta, uzreiz aiz viņa arī Valters Zviedris, kuram šī bija debijas sezona „Legend Cars” klasē. Arī uzvaru Latvijas atklātajā čempionātā (kurā šogad startēja pavisam 43 sportisti) izcīnīja soms Henrijs Tuomala, bet uz goda pjedestāla trešā pakāpiena — Uldis Timaks. Jānim Horelikam sezonas kopvērtējumā septītā vieta, uzreiz aiz viņa — Henrijs Grūbe, bet Mārtiņam Steinertam desmitā vieta. 

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-