Čiptūninga diskrētais šarms

Pievienots: 3. jūnijā 2016 15:58 | Autors: AUTOINFO | Komentāri: (0)

Čiptūnings ir visa veida iekšdedzes dzinēju jaudas un griezes momenta palielināšana izmantojot dzinēja elektroniskās vadības bloka (ECU) pārprogrammēšanu. Latvijā čiptūnings pēdējos gados guvis atsaucību salīdzinoši jaunu un modernu automašīnu īpašnieku rindās, kā efektīvs un lēts risinājums kā automobili piemērot savai personībai.Interesanti, ka salīdzinoši liels čiptūninga klientu skaits ir smago automašīnu īpašnieki, kuri čiptūningu veic ar mērķi samazināt degvielas patēriņu. Savukārt pasaulē čiptūniga uzvaras gājiens sākās pirms 10 gadiem un šobrīd ir populārākais autotūninga produkts Vācijā, Itālijā, Lielbritānija un ASV. Čiptūninga popularitāte izskaidrojama ar cenas un produkta efektivitātes samērojamību – čiptūnings sniedz lētāko un efektīvāko dzinēja jaudas un griezes momenta pieaugumu par salīdzinoši zemu cenu. Pie tam, neiejaucoties dzinēja mehāniskajās daļās.

 

Kāpēc tūnings?

Šķiet, ka nepieciešamība pēc sava spēkrata pārveidošanas slēpjas cilvēka individualitātes izpausmēs un pasaules autobūves globalizācijas tendencēs. Nelielu autobūves uzņēmumu, kas ražotu automobiļus cilvēkiem ar izteiktu ego modernajā pasaulē palicis maz, īpaši tādu, kuru ražoto spēkratu cenas nav mērāmas simtos tūkstošos naudas vienību. Tomēr vēlme pēc individualitātes un sava auto ir palikusi, jo automobilis nav vienkārši pārvietošanās līdzeklis no punkta A uz punktu B. Tomēr arī individualitāte izpaužas dažādi – vienam nepieciešams auto vizuālais tūnings – tā, lai pat nespeciālistam no pirmā acu uzmetiena būtu skaidrs, ka jūsu priekšā ir izcils un netipisks konkrētās „sugas” pārstāvis – gan automobilis, gan tās īpašnieks. Kādam citam vairāk pie sirds iet auto, kuru lieliski raksturo vārdu salikums – vilks aitas ādā. Gluži kā Remarka „Trīs draugos”, no skata necilais auto ar lieliskajiem jaudas un ātruma raksturlielumiem. Kādam citam nepieciešams mazumiņš uzlabojumu automobiļa eksterjerā, kā arī mazliet jaudas un ātruma „sirsniņā”, bet tā, lai auto nepārvērstos par ikdienas lietošanai nepiemērotu autodroma monstru un labi iederētos arī Operas stāvlaukumā.

 

Čiptūnings

Divu pretmetu – cilvēka individualitātes un autobūves globalizācijas tendences tandēmā ar modernās autobūves dzinēja vadības sistēmu attīstību paver plašas iespējas palielināt motora jaudas atdevi neveicot mehānisku iejaukšanos dzinēja konstrukcijā. Cilvēkam, kurš vēlas uzlabot savas automašīnas tehniskos parametrus nereti rodas gluži loģisks jautājums – ja čiptūninga metodika ir vienkārša un efektīva, kāpēc auto ražotāji paši neuzlabo dzinēja elektronisko vadības programmu? Atbilde meklējama ražošanas specifikācijā – automašīnas tiek ražotas dažādiem noieta tirgiem, plašam lietotāju lokam dažādos klimatiskajos apstākļos ar atšķirīgu reģionālo degvielas kvalitāti. Lai nodrošinātu vienmērīgu un pilnīgu degvielas sadegšanu jebkuros apstākļos un nepārsniegtu ekoloģisko normu prasības, ražotāji iet vienkāršāko ceļu un neizmanto pilnībā dzinēja iespējas. Lai gan, atsevišķos gadījumos arī ražotāji veic čiptūningu, lai izgatavotu atsevišķas sportiskas kāda modeļa sērijas. Pēc čiptūninga automašīnas izplūdes gāzu toksiskums atbildīs pastāvošajiem normatīviem. Vienīgā prasība pēc čiptūninga veikšanas ir kvalitatīvas degvielas lietošana. Degvielas patēriņš benzīna dzinējiem būtiski nemainās, bet vieglo automašīnu turbodīzeļiem pie dzinēja tilpuma ap 2,0 litriem pat samazinās par 0,5-1,0 litram uz 100 kilometriem. Smago automašīnu degvielas ekonomija var sastādīt vidēji līdz pat 15%, kā arī nopietni samazinās citi ekspluatācijas izdevumi.

 

Ieguvumi

Būtiskākais ieguvums ir dzinēja jaudas un griezes momenta pieaugums, īpaši pie zemiem apgriezieniem. Automašīna vieglāk paātrināsies, braucot pilsētas režīmā retāk radīsies nepieciešamība mainīt pārnesumu no augstāka uz zemāku. Jaudas un griezes momenta pieaugumu visvairāk izjutīs turbomotoru īpašnieki. Tas attiecas gan uz benzīna turbomotoriem, kuru jauda un griezes moments pieaug par aptuveni 25% gan turbodīzeļiem, kuru jauda un griezes moments pieaug pat par 30%. Jāatzīmē, ka aptuveni 75% uzņēmuma Chiptuning.lv klienti ir tieši moderno turbodīzeļu īpašnieki, kas izbaudījuši čiptūninga priekšrocības. Iegādājoties jaunu automobili, arī tam veic čiptūninga operāciju, jo tās rezultātā automobilis, saglabājot mērenu apetīti, iegūst benzīna dzinējam raksturīgu dinamiku. Turbomotoriem čiptūninga priekšrocības īpaši jūtamas pie zemiem apgriezieniem, tā saucamās „turbo bedres” zonā, kad turbīna vēl nav sasniegusi augstu ražību. Tomēr arī atmosfērisko dzinēju īpašnieki iegūst dzinēja tehnisko parametru pieaugumu – vairāk gan pieaugs griezes moments, nevis jauda. Savukārt griezes moments nodrošinās labāku uzrāvienu.

Vēl pie ieguvumiem viennozīmīgi jāpiemin, ka pēc čiptūninga, atšķirībā no citām dzinēja jaudas palielināšanas operācijām, piemēram, motora forsēšanas, nemainās dzinēja darba resurss.

Chiptuning.lv ir UPSOLUTE chiptuning, V-TECH tuning, Digiprom, Turbochip un starptautiskā automašīnu tūninga tīkla Performance Art firmas Accini Govanni Srl partneris un pārstāvis. Performance Art tīkls savas darbības laikā uzkrājis vērā ņemamu pieredze šajā tūninga jomā. Klientiem tiek piedāvātās dažādu marku un modifikāciju automašīnu Chiptuning programmas, kas ir rūpīgi izstrādātas laboratorijās un poligonos, kā arī pārbaudītas sacīkšu trasēs uz sporta automašīnām. Chiptuninga darbus veic augsti kvalificēti un apmācīti speciālisti speciāli aprīkotā darbnīcā, izmantojot profesionālās iekārtas.

 

Kā tiek veikts čiptūnings

Čiptūnings tiek realizēts mainot programmu modernā dzinēja “vadības blokā”. Vadības bloks, pēc tajā instalētās programmas, vada dzinēja darbības procesus – degvielas iesmidzināšanu, degmaisījuma sagatavošanu un iepildi cilindros – arī turbopūtes spiedienu, seko dzinēja apgriezieniem, nepieļaujot pārsniegt bīstamo robežu. Dzinēja vadības programma ir digitāli ierakstīta attiecīgajā ECU mikroshēmā. Katras automašīnu markas jebkuram modelim un modifikācijai šī programma ir īpaša, izveidota tieši šai mašīnas versijai. Attiecīgi katrai automašīnas versijai tūnējot to, ir nepieciešama sava, īpaša Chiptuning programma. Lielākajai daļai jaunākās paaudzes automašīnu Chiptuning ir iespējams veikt bez ECU vadības bloka demontāžas piekļūstot tā čipam caur automašīnas diagnostikas sistēmas centrālo portu, neveicot fizisku dzinēja vadības bloka atvēršanu. Veiksmīgajam rezultātam ir viens būtisks priekšnoteikums – dzinēja labs “veselības” stāvoklis.

Chiptuning veiktās izmaiņas nav neatgriezeniskas - jebkurā brīdi ir iespējams atgriezties pie rūpnīcas uzstādījuma. Ja klientu neapmierina čiptūninga sniegtie uzlabojumi klients saņem atpakaļ savu naudu. Uzņēmuma praksē šādi gadījumi vēl nav bijuši (?).

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-