Transportlīdzekļu ikgadējā nodeva – ieteikumi

Pievienots: 3. janvārī 2010 12:12 | Autors: CSDD | Komentāri: (1)

Pērn valdība paaugstināja ikgadējo nodevu vieglajiem automobiļiem, motocikliem, tricikliem un kvadricikliem, kā arī noteica izmaiņas maksājumu periodiskumā, kas nozīmē, ka nodeva ir jāmaksā katru gadu, neatkarīgi no tā, vai transportlīdzeklis būs veicis valsts tehnisko apskati vai nē. Nodeva būs jāmaksā arī par iepriekšējiem gadiem, ja tā nebūs maksāta un transportlīdzeklis būs bijis reģistrēts uzskaitē Latvijā. Šai normai nebūs atpakaļejoša spēka un tā sāks darboties tikai no 2011. gada un neattieksies uz senāku laiku kā 2010. gadu. CSDD neatbild par nodokļu un nodevu politiku valstī, kā arī nav šīs nodevas ierosinātājs. Nodevas iekasēšanu un atmaksāšanu administrē VAS „Latvijas valsts ceļi”. Savukārt CSDD piedāvā iespēju nodevu samaksāt jebkurā no savām nodaļām visā Latvijā.

Paskaidrojam kā rīkoties, lai ikgadējās nodevas izmaksas atbilstu patiesajai transportlīdzekļu izmantošanai. Transportlīdzekļu reģistrā šobrīd ir daudz transportlīdzekļu, kas, spriežot pēc tehniskās apskates datiem, jau sen vairs nepiedalās ceļu satiksmē, bet joprojām reģistrā atrodas uzskaitē.

Ļoti daudzi cilvēki sen ir pārdevuši savu transportlīdzekli, bet nav līdz galam nokārtojuši jautājumus, kas saistīti ar transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrāciju, vai arī tiem pieder transportlīdzeklis, kas gadiem stāv sētmalē un nav vairs lietojams. CSDD piedāvā iespēju fiziskām personām bez maksas uzzināt visu informāciju par sevi kā transportlīdzekļa vadītāju un par sev piederošajiem vai turējumā esošiem transportlīdzekļiem izmantojot e-pakalpojumus, kas pieejami CSDD mājas lapā – www.csdd.lv.

Vēlamies vērst uzmanību arī uz to, ka pat, ja transportlīdzeklis ir braukšanas kārtībā, bet netiks kādu laiku izmantots ceļu satiksmē, ir iespējams maksāt ikgadējo nodevu tikai par to laika periodu, kurā transportlīdzeklis reāli piedalās ceļu satiksmē. Piemēram, automašīnu plānots izmantot tikai no janvāra līdz martam. Šādā gadījumā ir iespējams marta beigās pārtraukt transportlīdzekļa reģistrāciju uz laiku, nododot transportlīdzekļa numura zīmes (maksa par pakalpojumu - Ls 2,12) un maksāt ikgadējo nodevu tikai par 3 mēnešiem.

Reģistrācijas pārtraukšanas laiks nav ierobežots. Tomēr jāņem vērā daži nosacījumi.

Nodotās numura zīmes CSDD uzglabā gadu. Transportlīdzekļa īpašnieks numura zīmju uzglabāšanas termiņu vienu reizi var pagarināt vēl uz gadu. Lai to veiktu, pirms numura zīmju uzglabāšanas termiņa beigām jādodas uz CSDD termiņu pagarināt, veicot maksājumu Ls 2,12 apmērā.Beidzoties numura zīmju uzglabāšanas termiņam numura zīmes tiek iznīcinātas. Ja transportlīdzekli, kura reģistrācija pārtraukta, tā īpašnieks vēlas izmantot, jādodas uz CSDD, transportlīdzeklis jāatjauno uzskaitē un jāsaņem numura zīmes. Ja numura zīmju uzglabāšanas termiņš beidzies un numura zīmes iznīcinātas, veicama maksa arī par numura zīmju izgatavošanu (Ls 11,18 par katru numura zīmi). Jābūt nomaksātai arī transportlīdzekļa ikgadējai nodevai par kalendārā gada atlikušajiem mēnešiem, ieskaitot reģistrācijas atjaunošanas mēnesi.

Tos transportlīdzekļus, kas vairs nav braukšanas kārtībā, vai pat ir iznīcināti ir jānoraksta.

Norakstot transportlīdzekli, transportlīdzekļu ikgadējā nodeva nav. Turklāt spēkā stājušās izmaiņas likumdošanā, kas ļaus norakstīt CSDD arī tādus bojā gājušus vai faktiski vairs neeksistējošus transportlīdzekļus, kuru norakstīšanai līdz šim CSDD bija jāiesniedz speciāls dokuments (sertifikāts), kas apliecināja, ka transportlīdzeklis nodots licencētā auto kapsētā. Turpmāk šāds dokuments norakstīšanai būs nepieciešams tikai tad, ja attiecīgais transportlīdzeklis lietots pēc 31.12.2009.

Komentāri:

Anry - 18. martā 2010 13:45


Varētu sīkāk uzzināt – kā ir domāts šis piemērs: „ Ja automašīnu plānots izmantot tikai no janvāra līdz martam” Sākumā domāju – ka tie varētu būt ceļu tīrītāji, bet.. arī tie sāk ātrāk nekā janvārī...
Domāju, ka varētu izsludināt konkursu lasītājiem par trāpīgāko profesiju, kuram šis pakalpojums būtu piemēros... no janvāra līdz martam. „Ziemas biškopis” būtu mana varsija.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-