MOTOPASAULES JAUNUMI 2014. GADĀ

Pievienots: 13. februārī 2014 09:05 | Autors: Ronalds Cimoška | Komentāri: (0)

Kaut arī šis gads mums nav atnesis jaunu motociklu modeļu lavīnu, daži motociklu ražotāji ir pamanījušies prezentēt publikai patiesi interesantus modeļus.



Sāksim ar vienu no skaistākajām (un tas ir visai pelnīti) debijām — „MV Agusta Rivale 800”. Itālieši kārtējo reizi ir apliecinājuši savu motodizaina lielmeistara statusu. Dzinējs trīscilindru, 798 cm3 ar maksimālo jaudu 125 ZS. Sausais svars 178kg. Redzot izplūdes sistēmas dizainu, trīsas pārņem no domas vien, kā šī „stabule” varētu skanēt pie maksimālajiem 13 000 apgr./min.



Kā otro šajā mākslas darbu sarakstā vēlētos ierindot „BMW R nineT”. Arī BMW ir nolēmis pievērsties augstajai mākslai un sniegt savu artavu tik populārajā rodsteru klāsta paplašināšanā un pie viena atrast pielietojumu vecajam gaisa/eļļas dzeses 1170 cm3 bokserdzinējam ar 110 ZS jaudu pie 7,750 apgr./min. Rezultāts ir acīm redzams. 

Tomēr tas nav vienīgais vācu kompānijas jaunums. Kā jau visi pārējie ražotāji, arī BMW ir nolēmis nodarboties ar superbaiku „rūpniecisko striptīzu”, nesagaidot, kad īpašnieki to paveiks dabiskā ceļā — tāds ir jaunais „BMW S1000R”. Līdz ar sporta plastmasu aaerodinamisko komplektu no nosaukuma ir pazudis arī viens „R” burts, kurš paņēma līdzi arī daļu jaudas un 2000 apgr./min: jaunajam „pliknim” ir 160 ZS jauda un maksimālie rpm ir ierobežoti ar 12000 apgr./min, tomēr, kā sola ražotājs, dzinēja atdeve šāda tipa motocikliem vispieprasītākajā apgriezienu diapazonā (zemie un vidējie) ir ievērojami uzlabojusies. Ko lai vēl saka? Tad jau redzēsim...



Kā zināms, vienu tautiešu lauri traucē mierīgi gulēt citiem tautiešiem, tādēļ arī „Ducati” sagatavojis dažus „gardumus”. Galvenais jaunums ir jaunā „monstru” paaudze. „Monstri” kļūst aizvien monstrīgāki. Sasnieguši iespaidīgo 21 gada vecumu, šā modeļa motocikli atklāti demonstrē, ka arī turpmāk netaisās griezt ceļu nevienam. Jaunais „Monster 1200” un „1200 S” ir aprīkots ar iepriekšējās superbaiku paaudzes „1198” „Testastretta 11 DS” dzinēju un jaunu šasiju. Lai pircēji tiešām saprastu, ka brauc ar monstru, slevenais divcilindru dzinējs attīsta iespaidīgos 145 ZS. 



Šis nav vienīgais jaunums „Ducati” klāstā. Saules gaismu ir ieraudzījusi arī iepriekš debitējušās „Panigale” jaunākā māsa „Ducati 899 Panigale”. Motocikls vizuāli kopē vecāko modeli, tomēr jaunajam „Supequadro” dzinējam ir samazināts darba apjoms un tas attīsta „tikai” 148 ZS. Toties svars ir nieka 169 kg. Neskatoties uz „apgraizīto” formātu, motocikls ir saglabājis tādas „garšīgās” piedevas kā „Ducati Quick Shift” gāzes pārvaldību „pa vadiem” (ride-by-wire), trīs pakāpju ABS, vilkmes kontroles un dzinēja bremzēšanas kontroles sistēmu. 



Lai gan šis modelis nav tik ļoti pamanāmi uzkrītošs kā jau minētie divriteņu brāļi, tas ir pelnījis būt uz jaunumu pjedestāla kopā ar visiem pārējiem. Iepazīstieties, jaunais „Harley Davidson Street 500/750” modelis. Ar ko tas ir tik ievērojams? Pirmkārt, jau ar savu, HD tik netipisko „mazkubatūras formātu”, kas to padara vēl pieejamāku plašākām tautas masām (cena ASV līdz 7500 USD), kā arī ar to, ka šā modeļa motocikli tiek aprīkoti ar „Revolution X” šķidruma dzesēšanas tipa dzinējiem. Patiesi revolūcija!



Vai vajadzēja radīt šādu modeli? Droši vien — jā. Pilnīgi lieki tikai bija samazināt dzinēja jaudu, jo tam nāksies konkurēt ar īstu nezvēru no KTM staļļiem — „KTM 1290 Super Duke R”! Par gaumi, kā sacīt jāsaka, nestrīdas, bet, manuprāt, KTM ir izdevies radīt īstu „naked” stila šedevru. 7,2 s līdz 200 km/h, 180 ZS dzinējs, 189 kg svars un satriecošs dizains — konkurentiem nudien būs, par ko palauzīt galvu.

Uz šo satriecošo jaunumu fona nedaudz aizēnota jaunā „Suzuki V Storm” ceļojumu motocikla dzimšana. Kaut arī tas nevar lepoties ar tik satriecošu dizainu vai jaudas parametriem, kā pārējiem jaunumiem (V veida DOHC 1037 cm3 dzinējs ar 100 ZS jaudu), tomēr mēģinājums ielauzties tirgus nišā, kurā valda „Ducati Multistrada”, „Triumph Tiger”, „BMW GS” vai „KTM Adventure” ir vismaz pelnījis uzmanību.

 

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-