Kā piemānīt kasešu magnetofonu?

Pievienots: 21. decembrī 2009 12:24 | Autors: Kaspars Bergmanis | Komentāri: (5)

Kas tas FM modulators īsti ir par „zvēru”? Ja jūsu auto ir radio, kurš neatskaņo „MP3” formāta failus, bet jūs gribat klausīties savu mūziku, digitālā diktofonā ierakstītu lekciju vai interviju, tad FM modulators var nodrošināt saiti starp datu nesēju (SD karte, fleškarte) un automašīnā strādājošo radioaparātu.
„AutoInfo” nolēma izmēģināt – vai ir vērts tādu pirkt un lietot.

Kasešu automagnetolas drīz būs tikpat liels retums kā vinila plašu atskaņotāji. Ar katru gadu aizvien grūtāk nopirkt kasetes ar ierakstu, jo skaņu ierakstu veikalu plauktos stabili savu vietu ir ieņēmuši CD un DVD mūzikas diski. Tie, kuru spēkratos ir 1DIN izmēra magnetola, var nopirkt CD atskaņotāju, kurš atskaņo arī pašrakstītas mūzikas izlases, un klausīties simtiem dziesmu no „MP3” failiem. Diemžēl ne visām automašīnām ir tik viegli samainīt kasešu magnetolu pret CD atskaņotāju. Problēma sākās tad, ka autoražotāji izlēma radīt saviem spēkratiem unikālas konsoles, kurās iebūvētā mūzikas sistēma ir integrēta. Audio sistēmu instalatori piedāvā dažādas pārejas, kurās var iemontēt 1 vai 2DIN mūzikas sistēmas, bet ne visiem to var izdarīt. Diemžēl daudziem automobiļiem integrētā audiosistēma pilda arī citas funkcijas, un radio displejā var ieraudzīt degvielas patēriņu, pulksteni un citas autoražotāja izgudrotās opcijas. Mūsdienu audio sistēmas savā attīstībā ir spērušas milzīgu soli uz priekšu un pilda ne tikai mūzikas vai radio atskaņotāja lomu, bet kalpo arī kā DVD filmu atskaņotājs, GPS navigators, TV uztvērējs un pat atpakaļskata kameras displejs. Šādi aparāti ir dārgi, un krīzes laikā cilvēki mēģina atrast krietni vien lētākus risinājumus, lai klausītos sev tīkamu mūziku savā spēkratā.

Pavisam nesen lielveikalu plauktos sāka parādīties FM modulatori, kuru cena atkarībā no komplektācijas ir 9– 20 lati. Kas tas FM modulators īsti ir par „zvēru”?  Ja jūsu auto ir radio, kurš neatskaņo „MP3” formāta failus, bet jūs gribat klausīties savu mūziku, digitālā diktofonā ierakstītu lekciju vai interviju, tad FM modulators var nodrošināt saiti starp datu nesēju (SD karte, fleškarte) un automašīnā strādājošo radioaparātu.



„AutoInfo” nolēma izmēģināt – vai ir vērts tādu pirkt un lietot. FM modulators ar interneta starpniecību tika nopirkts Ķīnā par trim latiem (ieskaitot pasta izdevumus). Pēc trim nedēļām sūtījums bija klāt.  Pēc skata FM modulators ir līdzīgs mobilā telefona lādētājam, komplektā līdzi ir tālvadības pults ar strādājošu bateriju.

Mūzikas failus ierakstām zibatmiņā (fleškartē) un sākam eksperimentēt. Iespraužam modulatoru „piepīpētāja” ligzdā, uz displeja parādās radiostacijas frekvences koordinātas. To pašu frekvenci sameklējam auto radio. Neskan labi, čērkst, var dzirdēt arī kādu citu radiostaciju. Spiežam uz modulatora nākamo pārraides frekvenci – ir! Skan, bet ne visai labi. Ar pults palīdzību pieregulējam ekvalaizeru, palielinām skaļumu – rezultāts jau ir krietni labāks –, un dodamies ceļā. Pirmā vilšanās nebija ilgi jāgaida – pa priekšu braucošais trolejbuss rada tādus traucējumus, kuri sāk atgādināt tos laikus, kad padomju režīms „slāpēja” radiostacijas „Amerikas balss” un „Brīvā Eiropa” raidījumus okupētajām „brālīgajām” republikām. Esam uz lielceļa – vadi un trolejbusi vairs netraucē. Skaņas kvalitāte tomēr mūsu izlepušās ausis neapmierina – šķiet, sliktāka par CD, radio vai senos laikos pirkto kasešu ierakstu kvalitāti, taču diktofonā ierakstītu interviju var noklausīties itin labi.

Sākam domāt – varbūt šis produkts nav paredzēts tādiem kā mēs. Pirmkārt, paši vien esam vainīgi, ka ierakstījām rokmūziku, jo šāda stila mūzikas baudīšana tomēr prasa noteiktus skaņas kvalitātes standartus. Otrkārt – kāpēc bija jāklausās pašu ierakstītā mūziku, braucot aiz trolejbusa un braucot vispār pa Rīgu? Galvaspilsētā taču pieejamas gandrīz 20 FM radiostacijas, no kurām dažas, piemēram, „SWH Rock”, spēlē arī braukšanai ko piemērotāku par lēto standarta popmūziku. Diemžēl arī ar radioaparātu nav paveicis – mašīna ir atvesta no ASV un radio atskaņo tikai nepāra frekvences stacijas. Būtu mēs ierakstījuši primitīvu bumsī deju mūziku un izbraukuši zaļumos, tālu aiz Rīgas robežām, kur ēterā pieejamas vienīgi Latvijas Radio 2 šlāgermonstru skaņas, mūsu priekšstats par ķīniešu izstrādājumu, iespējams, būtu citāds...

Vērtējums.

Trīs lati par FM modulatoru, kurš sniedz papildu iespēju; izmantojot jau esošo audio sistēmu, var klausīties lekcijas vai intervijas ierakstus; nav dārgi un ir apsveicams pirkums, bet maksāt vairāk laikam nav vērts. Acīmredzams pluss ir tas, ka var lietot stūrē jau esošās skaņu regulēšanas pogas un modulators aizņem maz vietas, bet pie mīnusiem gan gribētos pieskaitīt neērtības failu meklēšanā un skaņas kvalitāti.

 

Komentāri:

Leo - 22. decembrī 2009 17:56

Tipisks ķīniešu krāms. Varu piebilst, ka izmantot šo krāmu ir bīstamāk nekā mobilo tālruni, jo lai saregulētu ir jānovērš uzmanība no ceļa.

juriators - 22. decembrī 2009 18:33

Ja kāds vēlas ko nopietnāku. Atcereities maģiskos vārdus - "mp3 changer". Ideja vienkārša. Pie automašīnas magnetolas cd mainītāja vietā tiek pieslēgta maza kastīte kura spēj atskaņot mp3 no "flešiņa" vai atmiņas kartes. Ērti un kvalitatīvi. Un pats labākasi ir tas ka iekš LV arī var nopirkt.
Piemēram, http://www.salidzini.lv/search.php?q=mp3+changer&cn=&cl=

Atvars - 22. decembrī 2009 21:42

>>>juriators.
Ir labāks reisinājums. Izņemt magnetolu, aizvest pie amatnieka, kurš esošai magnetolai izgatvo atsevīšķu ieeju, kuru aktvizēt var izmantojot radio pogu. Pie šīs ieejas var pielēgt iPod.

juriators - 28. decembrī 2009 11:10

to Atvars
Tas jau kā kuram ir ērtāk. Tā kā es neesmu "i" burtiņa fans. Man tās iPodu fīčas liekas baigi neērtas. Bet nu katram savs.

Anry - 18. martā 2010 13:39


Man jau reāli patīk šī fīča! Dažām mašīnām gan ir jāsprauž .. gružkastē, jo TIKAI tur ir piepīpētāja ligzda, bet.. Īsta māksla arī gružos sevi pierādīs!

Aicinu dibināt „FM modulatoru” fanu klubu! Pieteikties pie manis. Zvanīt vakaros.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-