Auto latvietim

Pievienots: 6. maijā 2013 10:33 | Autors: Juris Bogdanovičs, autovecis | Komentāri: (3)

Katrs sevi cienošs vīrietis uzskata, ka zina visu par auto un ka ir labākais autobraucējs. Ar sievietēm ir nedaudz sarežģītāk. Viņas saprot, ka nesaprot neko, toties lieliski zina, ko vēlas. Esmu bijis dziļi iekšā auto lietās apmēram 20 gadus un kā jau vīrietis parastais arī uzskatu, ka šo to zinu par auto. Pieliekot klāt nedaudz pieredzes, sanāks tāda kā īsa pamācība mīlēšanā. Man ir pieredze ar daudzām markām, un šobrīd nepārstāvu nevienu no tām, tāpēc lobēšanu vai ieinteresētību man pārmest nevar. 

Latvietis parastais ir ļoti konservatīvs un neprognozējams vienlaikus. Kā viņam izvēlēties auto? Cik vienkārši un tajā pašā laikā — sarežģīti. Kā jau tikko noskaidrojām, mēs neatkarīgi no dzimuma esam kārtīgi auto speciālisti. Papildus mēs gribot vai negribot ietekmējamies no kaimiņiem, radiem un draugiem, reklāmas, sava statusa, maka biezuma un aizspriedumiem. Kā neapjukt? Pavisam vienkārši — nosakiet savas prioritātes: kam jums auto. Bet par visu pēc kārtas.

Vēsturiski Latvijai ir divas ārkārtīgi spēcīgas ietekmes — vācu un krievu. To pēdējo laiks un vara tā kā būtu pagājusi, tomēr dažiem reliktiem nostalģiskas atmiņas par dižo savienību un žiguli kā visu sapņu piepildījumu ir, kā klintī iecirstas. Šādu dīvaiņu gan nav daudz, un „Lada” nerullē. Bet krievs, būdams pēc dabas aziāts, ir tuvs japānim un korejietim, tāpēc „Ladas” vietā labprāt izvēlas aziātu auto. Tiem jau nav ne vainas, patiešām. Bet, runājot par latviešu (nedomājot pēc tautības, bet pārliecības) auto, man kā patriotiskam latvietim un eiropietim liekas dīvaini, kāpēc latvietim jābrauc ar japāni. Smukums ir relatīvs un subjektīvs, bet, manuprāt, neglītāku auto par japāņu ražojumiem nav. Piedod, „Mazda”, ko es tirgoju piecus gadus. Bet tevis mierināšanai pateikšu, ka tu esi glītākā no japānietēm.



Korejietis ir daudz glītāks! Vai atceraties, kā mēs, arī es, par tiem vīpsnājām pirms septiņiem, desmit gadiem? Bet nu esam atklājuši, ka korejietis ir ne tikai smuks, bet arī labs! Nebaidīšos teikt, ka bieži vien pat labāks par japāni, tikai daudz lētāks. Un korejietis patiesībā ir ar eiropeiskiem un pat amerikāniskiem gēniem, jo vairākus no tiem izgudro un ražo Eiropā, bet „Chevrolet” ir īsta amerikāņu marka, kas tiek ražota Korejā. Korejietim ir tikai viens mīnuss — viņš ir korejietis, aziāts. 

Vācu fenomens ir apbrīnojams. Laikam 800 gadu ir pietiekami daudz, lai tautā iepotētu, ka nekā labāka par vācu auto nav. Varbūt tas ir kalpa vai mietpilsoņa sindroms? Nepamatota ir pārliecība, ka par vācieti ir vērts maksāt uz pusi vairāk nekā par līdzvērtīgu francūzi, čehu, itālieti, spānieti vai korejieti. Kāds trīsburtu auto maniaks tūlīt ievīpsnās, ka runāt par līdzvērtību ir greizi. Jā, piekrītu, jo ļoti bieži nevācietis ir pat labāks, būdams daudz lētāks. It sevišķi, ja runājam par nelieliem auto. Un tā ir ilūzija, ka visi vācieši tiek izgatavoti Vācijā. Protams, neapšaubu to, ka vācu auto mēdz būt arī labi, bet kāpēc latvietim jāizvēlas krustnešu auto, nezinu. It sevišķi, ja bruņas mēdz rūsēt. 

Amerikānis. Jā, auto tā pa īstam ir dzimis Amerikā pirms vairāk nekā 100 gadiem. Tad tas bija labs. Un arī pagājušā gadsimta sešdesmitajos, rokenrola ērā, tas bija labs un ne tikai amerikāņa sapnis. Bet, to sapņojot, amerikānis aizmiga un aizmirsa, kādam jābūt auto, un tālu atpalika. Lai arī dažas amerikāņu markas ir Eiropā pārstāvētas un pat ražotas, tomēr ir tik dīvainas, ka pat logu tīrītājs un radio jāieslēdz kaut kā rahītiski. Amerikāņu sapnis, domāju, lai paliek viņiem pašiem. Es neredzu nevienu argumentu, kāpēc latvietim parastajam būtu jāpērk amerikānis, jo tas latvieša sapnim neatbilst.

Kas tad atliek? Pārējā Eiropa, kurai mēs piederam un kura pieder mums... Tāpēc droši iesaku — latvietim parastajam vajag Eiropas auto. Jā, ar lielāko daļu no tiem uz „Jauno vilni” braukt nevarēs, bet — vai vajag? Un ļoti ceru, ka šis impēriskais pasākums izbeigs savu eksistenci jau šogad. Bet ikdienā, uz darbu, laukiem, Dziesmu svētkiem, operu, teātri, hokeju, autokrosu un copi mēs lieliski aizbrauksim ar eiropieti! 

Kas vainas, piemēram, francūzim? Vai es sev ienaidnieks, ka mans ģimenes auto vienmēr bijis francūzis, „Peugeot”, pašam tirgojot japāni, korejieti vai vācieti? Ja gribat, lai jums kāds izskrāpē acis, pasakiet kaut ko sliktu par lauvu manai sievai! „Renault” un „Citroen” ir tieši tikpat labi, tikai smukumi dažādi. Neticu, ka vēl kādreiz kāds mazauto spēs kaut pietuvoties „Peugeot 206” panākumiem Latvijā. Cena un tas, ko iegūstat, frančiem ir vislabākais. „Why golf if you can have sex!”(Kāpēc spēlēt golfu, ja jūs varat nodarboties ar seksu. — angļu val.)

Škoda. Ļoti labs un praktisks auto. Nekļūdīsities un nepārmaksāsiet! Plaša gamma, vienkāršs, bet interesants dizains. Un čehu izcelsmes. Bet čehs, pat slāvs būdams, latvietim kā brālis! Tāpēc, ka zina, ko nozīmē krievu tanki miera laikā pilsētu ielās. Un zina, ka nav nekā saldāka kā uzvara hokejā pār okupantu.

Pilnīgi nepamatoti piemirstas un neatzītas markas — „Fiat”, „Alfa Romeo” un „Seat”. Kāds dizains! Ar dvēseli! Man nekad nav bijusi „Alfa”, bet tik smuks auto nevar būt slikts! Nevar, tāpēc, ka nevar! Un blakus bavārietim karstasinīgā itāliete vēl vairāk izceļ savu grāciju! Ja skaistulei naudas nepietiek, ņemiet mazo „Ferrari-Fiat” vai spāņu „Seat”. Domāju, ka nenožēlosiet! Mans draugs pirms pieciem gadiem nopirka „Pandu 4x4” un brauc laimīgs.

Bet ko darīt tam latvietim, kuram godīgi nopelnītas naudas tā pavairāk? Nē, kungi un dāmas, neesiet tik mietpilsoniski vai ragaini, lai skatītos uz fāterlandes pusi! Latvietim tikai jāšķērso viena no divām jūrām, lai nokļūtu sapņu auto izcelsmes zemē. Tepat, pāri Baltijas jūrai, top „Volvo”. Pamatīgs, monumentāls un... pelēks, kā klints. Ja gribat vairāk aristokrātijas, tad uz Ziemeļjūru, tuvāk karalienei, kur dzimst „Jaguar”, „Land Rover” un „Mini”. Jā, dārgi, bet kas par stilu un lepnumu! Un neviens uz ceļa jūs neienīdīs, pretstatā tam auto, nu jūs jau zināt, ko domāju. To marku vajadzētu aizliegt kopā ar „Jauno vilni”.

Tas bija par auto emocionālo izvēli. Ja bija interesanti, nākamreiz parunāsim par praktiskām un tehniskām lietām.

Lai labi ripo!

Komentāri:

Viesis: Latvietis - 7. maijā 2013 17:39

Līdz pusei bija normāls raksts. Tālāk autora pašizgudrotas etniskas piederībās totāls sviests.

felix65 - 18. maijā 2013 07:22

un galvenais, ka starp latviešiem tādu ,,gudrīšu ir pa pilnam

Akmentins - 29. maijā 2013 09:05

nezinu gan, ir pabraukts divus gadus ar kia sportage, it kā viss ir lai būtu laba mašīna, bet tā nav. Tiguan ir kvalitatīvāks un maksā tikai mazliet dārgāk.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-