Vai pastāv alternatīvas nelegālajam radara detektoram?

Pievienots: 12. aprīlī 2012 17:40 | Autors: Kaspars Bergmanis, "AutoInfo" | Komentāri: (4)

Vai ir kāds risinājums, kas neliks man slēpt ierīci zem sēdekļa, uztraukties un pārdzīvot, vai policists man nekonfiscēs ierīci un neuzliks naudas sodu? Ir !
Kā zināms, autobraucējiem, kas ikdienā pārvietojas ar auto, gadās pārkāpt satiksmes noteikumus — pārsniegt atļauto ātrumu, aizmirst ieslēgt tuvās gaismas, nepamanīt ierobežojuma zīmes.Lai izvairītos no sodiem par ātruma pārkāpšanu, ir iespēja lietot radara detektoru.

Plusi — neliels izmērs, ērti stiprināms, brīdina par radaru izmantošanu ātruma kontrolei.

Mīnusi — jāslēpj no policijas darbiniekiem, dažreiz nepagūst reaģēt uz radara mērījumiem. Ja šīs ierīces lietošanā pieķer Ceļu policijas darbinieks, sods ir līdz Ls 50 un ierīces konfiskācija. Savukārt jaunos fotoradarus šīs ierīces „neķer”. Viens no iemesliem ir tas, ka fotoradari fiksē ātruma pārsniedzēju no muguras.

Radara detektora vietā ir iespējams lietot auto rāciju, kas palīdzēs sazināties ar citiem autovadītājiem, kas pārvietojas konkrētajā ceļa posmā, un noskaidrot pašu „svaigāko” un precīzāko informāciju par policijas slēpņiem, sastrēgumiem, avārijām. Rācijas sniegtā informācija ļaus plānot braukšanas maršrutu laikus, apzinoties visus riskus un iespējas.

Auto rācija ir radio ierīce, kas raida un uztver radio signālu 27 MHz frekvenču koplietošanas diapazonā. Visā pasaulē 27 MHz frekvence (26,965 MHz — 27,405 MHz) tiek izmantota autovadītāju radio sakaru nodrošināšanai. Auto rācijas frekvences apzīmējums ir „CB” (saīsinājums no „Citizen Band” — angļu val.) vai pilsoņu civilā frekvence. CB 27 MHz frekvence ir bez maksas, tās lietošanai nav nepieciešamas atļaujas un licences.

 Kur tiek izmantotas auto rācijas?

Pārsvarā auto rācijas izmanto autotransporta vadītāji (kravas, vieglo), lai nodrošinātu saziņu savā starpā, kā arī — lai sazinātos ar biroju vai dispečerdienestu. CB rācijas plaši tiek izmantotas arī loģistikas biznesā un jūras transportā, celtniecībā.

Autovadītāji var laikus iegūt informāciju par situāciju konkrētā ceļa posmā — ceļu satiksmes negadījums, sastrēgumi, fotoradaru slēpņi — un lūgt palīdzību.

Saziņa, izmantojot rāciju, ir 100% par brīvu — bez abonēšanas maksas un minūšu tarifiem.

 Kas ir nepieciešams, lai varētu uzsākt rācijas izmantošanu?

Automašīnai ir nepieciešams uzstādīt antenu uz jumta vai citas virsbūves daļas, kas nodrošina radiosignāla pārraidi un uztveršanu. Antenas stiprinājuma veids ir atkarīgs no automašīnas virsbūves specifikas — to ir iespējams nostiprināt uz automašīnas jumta stacionāri, izurbjot jumtā caurumu, vai ar kronšteina palīdzību stacionāri nostiprināt. Ja vēlaties vienkāršot antenas uzstādīšanu, varat izmantot magnēta stiprinājumu, lai to novietotu uz jumta, — šajā gadījumā var ātri noņemt un uzstādīt.

 Kāds ir rācijas darbība rādiuss?

Rāciju saziņas attālumu ietekmē dažādi faktori. Piemēram, pilsētas apstākļos — dzelzsbetona ēkas, metāla konstrukcijas, augstceltnes. Radioviļņu izplatīšanās attālumu var ietekmēt arī kalni, biezi meži, transformatoru stacijas. Ļoti nozīmīgs faktors ir atbilstošas antenas izvēle, kā arī cita braucēja (kuram ir uzstādīta CB rācija) atrašanās uz ceļa.

 Saziņas attālumi (aptuvenie)

Starp automašīnām (kurām ir uzstādītas CB rācijas)

Pilsētas apstākļos: ~1.5—2 km*

Ārpus pilsētas: ~5—7 km *

*Saziņas attālums ir atkarīgs no rācijas izejas jaudas, antenas garuma un vides apstākļiem (negaiss, sniegputeņi, migla, lietus samazina uztveršanas attālumu).

 Cik maksā rācijas komplekts?

Vienkāršākie rācijas modeļi maksā, sākot no Ls 50 un dārgāk, kvalitatīva antena — aptuveni Ls 25—30 (antena ar magnētisko stiprinājumu). Ja plānojat uzstādīt stacionāro antenu (kopā ar stiprinājumiem), izmaksas var būt līdz Ls 70— 90. Atcerieties, laba signāla uztveršana un pārraide ir atkarīga no antenas garuma! Jo garāka antena, jo labāka signāla uztveršanas kvalitāte. Iesakām izvēlēties antenas ne īsākas par 1 metru.

Antenas regulēšana ir obligāti veicama procedūra. Iegādājoties jaunu antenu un rāciju, ar mērierīci antena tiek pielāgota konkrētai rācijai, lai tā kvalitatīvi un tālu raidītu, kā arī saņemtu signālu.

 

 

 

Komentāri:

Viesis: Toms Toms - 13. aprīlī 2012 08:41

Man jau šķiet, ka CB rācijas jau ir pagātne. Šobrīd mobilie sakari ar internetu darva vairāk. Fakatiski, ja Waaze lietotu, katrs piektais autobraucējs- fotoradari bankrotētu. Rācijas ir lapas priekš fūru šoferiem, jo tur viņi var lamātās no sirds patikas.

Viesis: es - 13. aprīlī 2012 09:09

WAZE ir laba programma, rācijām nepieciešama antena uz jumta, otrkārt ja bērns mašīnā, nebūtu prātīgi klausīties tālbraucēju dialektu u.c.

Viesis: Usis - 15. aprīlī 2012 23:54

Pec virsraksta nospriedu, ka runa bus par waze, bet izradas, ka kads vel ir gatavs investet tadu naudu, lai nopirktu kaut ko tik senu ka racija.

Viesis: Elko - 12. decembrī 2012 23:53

Es lietoju rāciju mašīnā un esmu ļoti apmierināts, arī draugie ir salikuši mašīnās rācijas. Nopirku jaunu mašīnu un radardetektoru, bet jau pēc trīs dienām sapratu, ka kaut kas pietrūkst un ieliku arī jaunajā mašīnā rāciju un radara detektoru izmetu laukā, jo nepietika informācija par to kas notiek uz ceļa. Bez rācijas vairs nejūtos omulīgi mašīnā.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-