Jānis Bogdanovičs atgriežas Eiropā!

Pievienots: 15. maijā 2011 22:17 | Autors: Agnis Krauja; AutoNews.lv | Komentāri: (3)

Eiropas Autokrosa Čempionāta Latvijas posmā 21. un 22. maijā Bauskā Sporta Kompleksā Mūsa viesosies 67 ātrākie Eiropas autokrosa braucēji, kuriem pretim stāsies deviņi Latvijas sportisti.

Lielākais pārsteigums visiem Latvijas autosporta faniem sagaidāms Tourning Autocross, jeb salonautomašīnu  klasē, kur pēc divu gadu pārtraukuma Eiropas Autokrosa Čempionātā atgriezīsies Jānis Bogdanovičs. Tieši viņš ir pagaidām pēdējais Latvijas sportists, kuram izdevies uzvarēt kādā no Eiropas Autokrosa Čempionāta posmiem.

Pēc neveiksmīgās sacensības 2009. gadā, kad visu laiku efektīgākajā avārijā Mūsas trasē tika iznīcināta viņa "Ford Focus WRC" sporta automašīna, maz bija tādu cilvēku, kuri ticēja, ka Jānis spēs šo auto atgriezt dzīvē.

Smags darbs divu gadu garumā beidzot vainagojies ar rezultātu, un dobelnieks Bogdanovičs atkal ir gatavs cīņai ar Eiropas autokrosa grandiem.

„Mans Focus būs labāks, nekā jebkad bijis. Par to paldies maniem atbalstītājiem – „Amerikas-Baltijas tehnoloģiju korporācijai” un gaļas pārstrādes uzņēmumam „Nākotne”. Divus gadus lēni un rūpīgi visu auto liku kopā pats savām rokām. Pēdējo pusgadu vispār neesmu no garāžas izgājis,” Autonews.lv korespondentam stāsta Jānis, „ tagad atlikusi nedēļa ko patrenēties, atsvaidzināt braukšanas iemaņas pēc 2 gadu pauzes. Mūsā brīvie treniņi būs atļauti tikai 3 apļus, kuru laikā jāpieslīpē mašīnas regulējumi, pēc tam uzreiz būs jābrauc kontrollaiki. Taču iepriekšējos gadus pats uz savas ādas esmu izbaudījis, ka autokrosā galvenais ir savu labāko sniegumu parādīt tieši pašās beigās – finālbraucienā. Neņemos neko prognozēt, bet esmu ļoti izsalcis pēc sacensībām un darīšu visu lai iepriecinātu latviešu autokrosa līdzjutējus!”

Salonmašīnu klasē uz starta redzēsim arī vecmeistaru Aldi Zēbergu, bijušo Eiropas vicečempionu, ar savu nu jau leģendāro Toyota Corolla sporta automašīnu. Neskatoties uz auto pieklājīgo vecumu, ventspilnieks vienmēr ir pratis izmantot savu milzīgo pieredzi un sekmīgi iejaukties cīņās ar vadošajiem Eiropas braucējiem un viņu daudz jaudīgākajām automašīnām. Latvijas autosporta vēsturē zelta burtiem ierakstīta Zēberga fantastiskā uzvara Mūsā 2004.gadā.



Buggy 1600 klasē Mūsā gatavi startēt pieci Latvijas pārstāvji - Māris Līcis, Dāvis Aupe, Andris Kuļikovskis, Oskars Eglītis un Jānis Šķerbickis. Māris Līcis ir vienīgais Latvijas pārstāvis šajā klasē, kurš ir regulārs Eiropas čempionāta dalībnieks. Pagājušajā sezonā aizvadījis lielāko daļu seriāla posmu, jēkabpilietis ir iekrājis braukšanas pieredzi, lai jau šogad cīnītos par vietu A- finālos katrā no seriāla posmiem. Portugālē izcīnītā desmitā vieta liecina, ka komanda ir strādājusi pareizā virzienā, lai Māris varētu cīnīties par vietu starp klases labākajiem braucējiem. Kopvērtējumā pēc 2 posmiem Māris ar 7 punktiem pagaidām ieņem 14.vietu.

Pēc ilgāka pārtraukuma trasē atgriezīsies Dāvis Aupe, bet debija Eiropas čempionāta sacensībās Mūsas trasē būs Andrim Kuļikovskim, kurš pagājušās sezonas beigās jau izmēģināja spēkus Eiropas sacensībās un zina ko sagaidīt no konkurentiem trasē.

Ar lielām cerībām jāskatās arī visjaudīgākās - Super Buggy klases - virzienā, kurā  no Latvijas šogad startēs divi sportisti - Jānis Boks un Juris Kuļikovskis. Pagājušā gada izskaņā Boks savā īpašumā ieguva čehu Alfa Racing būvētu, Formulas-1 starta uzrāviena cienīgu tehniku, ar kuru jau pērn Francijā viņš izcīnīja vietu uz goda pjedestāla un šī gada pirmajos divos čempionāta posmos pierādīja, ka izvairoties no tehniskām problēmām, var būt starp klases labākajiem braucējiem. Kopvērtējumā Jānis ar 4 punktiem pagaidām ieņem 17.vietu.

Juris Kuļikovskis Bauskas posmā beidzot ir gatavs publikai atrādīt pirmo Latvijā būvēto SuperBuggy klases bagiju, kura debija bija paredzēta tepat Mūsā tieši pirms gada. Jācer, ka šajā gadījumā piepildīsies senais latviešu sakāmvārds – „kas lēni nāk, tas labi nāk”!

Lai cik fatāla arī nebūtu latviešu rallijmīlestība, tomēr jāatzīst, ka šajā autosporta disciplīnā mūsu līderi no Eiropas virsotnēm vēl atrodas krietni tālu, turpretī krosā latvieši atsevišķos Eiropas čempionāta posmos izcīnījuši 27 uzvaras (visvairāk Andris Dambis – 7 uzvaras) un uz čempionāta goda pjedestāla kāpuši 90 reizes (visvairāk Aldis Zēbergs – 25 reizes). Pēdējo latviešu sportistu uzvaru Eiropas čempionātā izcīnīja Jānis Bogdanovičs 2007.gadā Francijas posmā.



Foto: laikraksts "AutoInfo".


 

Komentāri:

Atvars - 16. maijā 2011 20:22

Turēsim īkšķus par Jāni !

Otardz - 16. maijā 2011 20:40

Atjaunot tik smagi nokreshotu auto... ej tu nost!!!
Respekts Jaanim B. !

WRC - 17. maijā 2011 09:23

Sogad pirmo reizi letinji autokrosa ECh Muusaa buus konkuretspejigi visaas 3 klasees!
Un tas par to ralliju - skarbi, bet patiesi! - tikko Talsu rallijaa dabujaam veel vienu pieradijumu...

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-