Sēne – benzīntanks.

Pievienots: 19. septembrī 2009 17:21 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (0)

Zinātnieki jau sen meklē mikroorganismus, kas spējīgi sintezēt ogļūdeņražus. Tomēr līdz šim bija izdevies atklāt vien mikrobus, kas izdalīja tikai atsevišķas vielas, kas ietilpst naftas produktu sastāvā.

Sēne, kas izraisīja pasaules mēroga sensāciju. Patiesībā sensacionālas izrādījušās sēnes Gliocladium roseum īpašības, ko atklājuši ASV Montanas universitātes zinātnieki.

 

Sēni ir ļoti grūti uziet – tā dzīvo koku stumbru iekšienē un virspusē nemaz neparādās, savukārt koki aug tikai Patagonijas (Argentīna) pampās.

Zinātnieki jau sen meklē mikroorganismus, kas spējīgi sintezēt ogļūdeņražus. Tomēr līdz šim bija izdevies atklāt vien mikrobus, kas izdalīja tikai atsevišķas vielas, kas ietilpst naftas produktu sastāvā. Patagonijas sēne no pārējiem atšķiras ar to, ka spējīga ģenerēt sajaukumu no 1-oktena, heptana, heksadekana un vēl 51 ogļūdeņraža veida, kas pieskaitāmi dīzeļdegvielas komponentiem. Sēnei šis „degmaisījums” nepieciešams, lai iznīcinātu blakus augošos mikroorganismus.

 

Dabas „dīzeļdegviela” tiek izdalīta mikroskopiskos daudzumus, tādēļ pat vislielākās šo sēņu plantācijas neko kardināli izmainīt nespēj. Un tomēr – atklājums ir ārkārtīgi vērtīgs, jo pārstādot sēnes gēnus uz citiem, daudz ražīgākiem augiem, dabīgais ogļūdeņražu veidošanās process, no simtiem miljonu ilga evolūcijas procesa, saīsināsies līdz vienas lauksaimniecības sezonas garumam.

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-