Cik drošs ir automobilis, kas pārvietojas ar sašķidrinātu gāzi?

Pievienots: 6. septembrī 2009 16:04 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (0)

Lai to noskaidrotu cik patiesībā drošs ir „gāzes auto”- vācu ADAC veicis pārbaudes testu, par izmēģinājuma trusīti izvēloties aktuālās paaudzes Opel Astra Caravan ar iebūvētu gāzes iekārtu.Eksplozija ugunsgrēka vai sadursmes gadījumā – tās ir pirmās domas, kas izskrien caur smadzenēm daudziem autovadītājiem, uzzinot, ka spēkrats tiek darbināts ar gāzi. Cik patiesībā drošs ir „gāzes auto”?

Lai to noskaidrotu vācu ADAC veicis pārbaudes testu, par izmēģinājuma trusīti izvēloties aktuālās paaudzes Opel Astra Caravan ar papildu iebūvētu gāzes iekārtu. Negadījuma simulācijā piedalījās 1360 kilogramus smags Opel Kadett, kas ar ātrumu 60 km/h un 70 procentu pārklājumu ietriecās stāvošās Astras aizmugurē. Ikdienā šāda situācija nebūtu nekas neparasts.

Pārbaudot negadījumā cietušo transporta līdzekli, izrādījās, ka gāzes tvertne, kas bija iebūvēta rezerves ritenī, ir pilnīgi neskarta, arī iekārtas stiprinājumi palika nebojāti, vienīgi deformētais aizmugures vāks apgrūtināja piekļūšanu. Pie viena tika arī secināts, ka noplūdes nav un automobilī braucošajiem gāzes iekārta nekādus draudus nerada.

Nākošais eksperiments saistās ar uguns nelaimi. Lai paātrinātu procesu, zem bojātā automobiļa palika vairākus traukus ar benzīnu. Jau pēc 4 minūtēm pirmo reizi atvērās gāzes iekārtas drošības ventilis, lai kontrolētā veidā samazinātu spiedienu tvertnē. Šajā momentā spēkrata salons bija liesmās jau vismaz minūti. Turpinot eksperimentu tika konstatēts, ka ik pa brīdim nostrādāja drošības ventilis, līdz kamēr (pēc 10 min.) tvertne tika pilnībā iztukšota. Degošās gāzes strūkla tika virzīta pret zemi (uz auto apakšu), tādēļ arī reālā situācijā neviens netiktu traumēts. Pēc ugunsgrēka apdzēšanas izrādījās, ka tvertne ir nebojāta – drošības ventilis laicīgi izvadīja pastāvīgi pieaugošo spiedienu, un plīsuma vai sprādziena briesmas nepastāvēja, tā kā sprāgstošs un ugunsbumbai līdzīgs automobilis arī turpmāk paliks tikai kino industrijas triks.

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-