Bez drošības spilvena

Pievienots: 6. septembrī 2009 15:43 | Autors: AutoInfo | Komentāri: (0)

Vai auto ar reiz izšautiem drošības spilveniem un to vietā nenomainītiem var iziet tehnisko apskati?Atbildi uz šo jautājumu nezina daudzi, tāpēc atkāpjamies no principa vortālā allaž publicēt tikai jaunākos notikumus, to vietā publiskojot ziņu ar mērķi atbildēt šo jautājumu. Ceļu satiksmes drošības direkcijas transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas vadītājs Imants Paeglītis ir vistiešākā amatpersona, kurai adresēt šo jautājumu. Viņš stāsta: „Eiropā šobrīd vēl neviena valsts tehniskās apskates inspektoriem nav uzlikusi par pienākumu pārbaudīt drošības spilvena esamību mašīnā. Iemesls sekojošs, autoražotājiem vēl nav obligāta prasība visus no konveijera noripojušos auto aprīkot ar drošības spilveniem. Lai gan neskaitāmiem spēkratiem gaisa spilveni ir iekļauti standarta aprīkojumā, teorētiski tie tomēr uzskatāmi par papildus ekstru. Tāpēc arī mūsu valstī inspektori drošības spilveniem pat tuvākajā nākotnē nepievērsīs vērību līdzīgi kā citām papildus iekārtām, vilkmes kontroli vai stabilitātes kontroli ieskaitot.”

Inspektora uzdevums ir tikai pirms uzbraukšanas uz bremžu stendu pārbaudīt drošības jostu fiksatora darbu, strauji noraujot jostu. Fiksatori jau parasti nostrādā pat reiz sistiem auto. Tehniskās apskates protokolā pat nav ailīte, drošības spilvens, kurā inspektoram ierakstīt savu novērtējumu ar ciparu no viens līdz trīs. Tāpēc patiesi inspektori gaisa spilvenu pārbaudi neveic. Viņiem pat nav jāceļ pretenzijas par to, ka spēkrata mērinstrumentu panelī deg drošības spilvena lampiņa. Pat šāds auto ar nepārtraukti spīdošu brīdinājuma signālu var saņemt tehniskās apskates uzlīmi, lai gan šis signāls liecina par to, ka automobilim reiz bijuši drošības spilveni, tomēr pēc avārijas tie izsprāguši un vietā jauni spilveni nav ielikti. Speciāli autoplacī kaulēties par šādas mašīnas cenu nav vērts, tehnisko apskati, kas ir galvenais pārbaudījums automobiļa atbilstībai tehniskajiem noteikumiem, šāds auto vienalga izies.

Drošības spilvena lampiņai jāiedegas visiem auto, tomēr tai jānodziest pāris sekundes pēc dzinēja iedarbināšanas. Iedegoties lampiņa paziņo, ka drošības spilvena darbība ir pārbaudīta, bet nodziestot parāda, ka problēmu šajā iekārtā nav. Diemžēl autotirgū ir palielināts pieprasījums pēc cenā lētiem auto, tāpēc autotirgotāji mēdz iegādāties sadursmēs cietušus spēkratus, kuru virsbūves ir vērts reaminēt. Jāsagādā jaunus bamperus, jaunus lukturus... Tomēr reiz izsprāgušos drošības spilvenus visbiežāk nenomaina pret jauniem. Pārāk dārgi tas maksā, lai auto vērtība nebūtu simpātiska pircējiem. Vispirms drošības spilvenus iespējams iegādāties tikai pie automarku dīleriem, kas jau uzreiz liecina par palielinātu cenu šai detaļai. Viens drošības spilvens masveida modeļiem maksā jau ap četrsimt latiem, cena noteikti pieaug mašīnām ar pasažieru spilveniem un sānu spilveniem. Biežākais risinājums, kā apiet šo problēmu ir sekojošs.

Kapsētās remonta veicēji sameklē citu stūri, ja tā deficīts, dodas pie plastmasas detaļu remontētājiem ar mērķi sakausēt atpakaļ vecās stūres šuves vietas, pa kurām reiz izsprādzis drošības spilvens. Kad stūre vietā, nodevīgi par drošības spilvena neesamību atgādina nepārtraukti degošā lampiņa panelī. Risinājums izskrūvēt lampiņu neder, aizdedzes atslēgas griešanas brīdī tai jāiedegas, šādi no signāla nebūs ne vēsts un pircējs zinās – spilvena nav. Tāpēc gudrākie dara sekojoši. Ar atsevišķiem vadiem pievieno šo lampiņu kaut vai eļļas līmeņa lampiņai, lai drošības spilvena signāls tomēr iedegtos un izdzistu. Tāpēc patiesību uz pircēja jautājumu, vai nolūkotajam lietotajam auto patiesi ir gaisa spilvens, var sniegt tikai servisos ar aprīkojumu, piemērotu attiecīgajai automarkai. Viņi ar diagnostikas testeri pieslēdzas motora vadības blokam, kurš spēj parādīt par to, ka lampiņa pievienota kaut vai minētajai eļļas lampiņai.

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-