Gravitātei – nē!

Pievienots: 12. oktobrī 2009 15:46 | Autors: Agnis Krauja. Foto- Kaspars Bergmanis | Komentāri: (2)

Ja reiz pasaulē ir kāds sporta veids, kurš apgāž visus fizikas likumus, tad tas ir motOFrīstails! Kad motobraucējs „Arēnas Rīga” hokeja laukuma vienā galā uzņem ātrumu un traucas augšā gandrīz vertikālā tramplīnā, lai uzvirpuļotu augstu gaisā, un turpat pie arēnas griestos novietotā tablo izpildītu galvu reibinošus salto gan kopā ar moci, gan atsevišķi, tad ko tādu vērojot pirmo reizi, daudziem jo daudziem skatītājiem sažņaudzas sirds un pār muguru pārskrien aukstas tirpas...Taču, spītējot visiem fizikas, loģikas un veselā saprāta likumiem un publikas ļaunākajām priekšnojautām, motobraucējs pirms pašas zemes tomēr atgriežas sava dzelzs rumaka seglos un piezemējas uz riteņiem pie hokeja laukuma pretējiem vārtiem! Tāds ir motOFrīstails – sporta veids, kurš droši var pretendēt uz pasaules visekstrēmākā sporta veida godu! Un ko vislabāk raksturo virsrakstā izmantotais grupas „AstroNAut” dziesmas nosaukums.

Pēc IFMX pasaules motOFrīstaila čempionāta vasaras pārtraukuma pasaules labākie motOFrīstaila sportisti atkal satikās 10. oktobrī "Arēnā Rīga", kur notika 8. čempionāta posms FMX Latvijas Grand Prix – NIGHT OF the JUMPs. Šoreiz uz goda pjedestāla augstākajiem pakāpieniem kāpa divi franču motobraucēji Remi Bizārs un Braiss Izo, kuri pārspēja spāni Hose Mirallesu.



Turklāt tik blīvi čempionāta kopvērtējuma rezultāti iepriekšējās sezonās līdz šim vēl nebija redzēti. IFMX pasaules motOFrīstaila čempionāta līderis pirms Latvijas GP bija francūzis, pagājušā gada čempions Remī Bizārs. Viņa kontā bija 123 punkti, kas ir tikai par 13 punktiem vairāk kā tuvākajam sekotājam, spānim Hose Mirallesam. Ņemot vērā, ka vienā posmā par uzvaru tiek piešķirti 20 punkti, Remī Bizārs, ierodoties Rīgā, nevarēja būt drošs, ka līdera statusā arī aizbruks, vēl jo vairāk tāpēc, ka principiāla cīņa sākusies arī par otrās līdz ceturtās vietu sadalījumu. Hose Miralless, kurš līdzjutēju vidū pazīstams ar iesauku El Loco (Trakais), šosezon bija nopelnījis 110 punktus, taču pēdējos čempionāta posmos par viņu labāku sniegumu ir uzrādījis amerikānis Brodijs Vilsons, kura kontā nu jau ir 108 punkti, un pārgalvīgais čehs Libors Podmols, kuram ir tikai par vienu punktu mazāk kā amerikāņu konkurentam. Latvijas GP lielākā sensācija bija leģendārā norvēģa Andre Villas atgriešanās čempionātā pēc pusotra gada pārtraukuma. Intrigu radīja arī „tumšais zirdziņš” motOFrīstaila pasaulē -  krievu sportists Aleksejs Koļesņikovs, kurš paraugdemonstrējumu laikā ir ticies ar dažādiem pasaules motOFrīstaila grandiem un tiek uzskatīts par uzlecošo FMX zvaigzni, taču viņa sniegums pirmajās lielajās sacensībās nebija prognozējams. Bez tam tika gaidīts, ka Rīgā varētu tikt uzstādīts arī jauns pasaules rekords augstlēkšanas disciplīnā.

Ja pagājušā gadā Rīgā sportisti veica 19-21 m tālus lēcienus, tad šogad Rīgā atvesta rampa, kas ļauj veikt 23-24 m lēcienus. Līdz ar to, skatītājiem bija iespējams vērot līdz šim vēl neredzētas backflip (atpakaļsalto) triku kombinācijas.

Latvijas GP sacensību galvenais organizators – Baltijas Kausa fonda vadītājs Salvis Freimanis norādīja – „Mēs šo čempionātu Rīgā organizējam jau trešo gadu. Bet diemžēl dižķibele ir ieviesusi izmaiņas arī mūsu plānos, un tieši finansiāli šobrīd Latvijā mēs nevaram organizēt divu dienu sacensības. Mēs arēnā uz ledus beram grunts materiālu, kuru speciāli vedam no Baldones, bet pēc tam to visu izvedīsim no arēnas un aizgādāsim uz Ķeguma moto trasi.”

FMX Latvijas Grand Prix organizators "Baltijas kausa fonds" sadarbībā ar "Latvijas Motosporta federāciju" deva iespēju divdesmit četriem Lielplatones speciālās internāta pamatskolas audzēkņiem apmeklēt FMX Latvijas Grand Prix. Bērni pirms sacensībām tikās ar Krievijas motosportistu Alekseju Koļesņikovu un pēc tām nespēja slēpt prieku par piedzīvoto.



Latvijas GP kvalifikācijā par iespēju startēt finālā sacentās vienpadsmit sportisti no astoņām pasaules valstīm. Slavenais norvēģis Andre Villa, no kura tika gaidīts ļoti labs rezultāts, kvalifikācijas trešajā lēcienā pieļāva kļūdu, pēc piruešu kaskādes piezemējoties ne gluži uz riteņiem, kas viņam maksāja daudz punktu, zaudētu laiku un iespēju sacensties finālā. Rezultātā Andre Villa kvalifikācijā izcīnīja tikai 8. vietu un attiecīgi neiekļuva finālā. Taču no Latvijas līdzjutējiem viņš atvadījās ar īpašu paraugdemonstrējumu – ārpus ieskaites veiktu efektīgu salto ar pirueti.

Pēc veiksmīgas kvalifikācijas itālis Masimo Biankončinī ne tikai iekļuva finālā, bet arī uzvarēja divās papildsacensībās - gan augstlēkšanas, gan "Whip" (viens pēc otra motobraucēji lido pāri tramplīniem, gaisā cenšoties sagriezt savu moci pēc iespējas slīpāk – perpendikulāri braukšanas virzienam) disciplīnās. Itālim gan neizdevās uzstādīt jaunu pasaules rekordu augstlēkšanā, taču viņa pieveiktie 8,3 metri arī ir ievērības cienīgs rezultāts.

Lielajā finālā Latvijas motOFrīstaila faniem bija iespēja vērot galvu reibinošus trikus, kuru vidū bija ne tikai divu, bet pat trīs triku kombinācijas. Itālis Masimo Biankončīnī finālā demonstrēja visus savus labākos trikus, taču augstāk par sesto vietu pakāpties nespēja. Latvijas publikas mīlulis, mazais čehs Libors Podmols, kurš startē zaļā T-kreklā bez aizsargbruņām, rīdziniekiem parādīja negaidīti spilgtu sniegumu, tajā iekļaujot Super un Switchblade flipus, neskatoties uz to, ka pēc kājas traumas sadziedēšanas viņš uz motocikla sēdās tikai pirms nedēļas. Taču amerikānim Brodijam Vilsonam, kurš bez savas ierasto triku programmas Rīgā nodemonstrēja arī Tsunami flipu, finālā veicās labāk - izcīnot 4. vietu, viņš čehu atstāja piekto. Par vietu sadalījumu uz goda pjedestāla cīnījās Miralles, Bizārs un Izo. Spānis visiem parādīja savu labi pazīstamo un gana iespaidīgo triku programmu, taču ar to viņš starptautisko žūriju nepārsteidza. Ko nevar teikt par abiem francūžiem, kuri savā repertuārā iekļāva jaunus un vēl neredzētus trikus – Braiss Izo izpildīja Tsunami Flip Indy kombināciju, bet Remī Bizārs -  Superman Seatgrab Flipu. Un, galu galā, Rīgā uzvaru atkal izcīnīja pagājušā gada čempions Remī Bizārs.



IFMX pasaules motOFrīstaila čempionāta kopvērtējumā pēc sacensībām Rīgā vēl joprojām līdera pozīcijas ieņem Remī Bizārs, kurš spāni Hose Mirallesu nu jau apsteidz par septiņpadsmit punktiem. Trešajā pozīcijā ir amerikānis Brodijs Vilsons.

Pēc sacensībām Rīgā vēl būs 5 posmi IFMX pasaules čempionātā un tad arī noskaidrosies vai francūzis Remī Bizārs atkārtos pagājušā gada panākumu un kļūs par 2-kārtējo pasaules čempionu.






FMX Latvijas Grand Prix fināla rezultāti

1. Remi Bizārs (Remi Bizouard) (FRA) Yamaha – 317 punkti

2. Braiss Izo (Brice Izzo) (FRA) Yamaha – 299 punkti

3. Hose Miralles (Jose Miralles) (ESP) KTM – 288 punkti

4. Brodijs Vilsons (Brody Wilson) (USA) Honda – 285 punkti

5. Libors Podmols (Libor Podmol) (CZE) Suzuki – 281 punkts

6. Masimo Biankončinī (Massimo Bianconcini) (ITA) KTM – 215 punkti



FMX Latvijas Grand Prix kvalifikācijas rezultāti

1. Remi Bizārs (Remi Bizouard) (FRA) Yamaha – 263 punkti

2. Braiss Izo (Brice Izzo) (FRA) Yamaha – 257 punkti

3. Hose Miralles (Jose Miralles) (ESP) KTM – 252 punkti

4. Libors Podmols (Libor Podmol) (CZE) Suzuki – 245 punkti

5. Brodijs Vilsons (Brody Wilson) (USA) Honda – 244 punkti

6. Masimo Biankončinī (Massimo Bianconcini) (ITA) KTM – 230 punkti

7. Fabians Bauersačs (Fabian Bauersachs) (GER) KTM – 223 punkti

8. Andre Villa (Andre Villa) (NOR) Suzuki – 210 punkti

9. Aleksejs Koļesņikovs (Aleksey Koleshnikov) (RUS) KTM – 189 punkti

10. Frederiks Peters (Frederik Peter) (GER) Suzuki – 174 punkti

11. Hanns Akermans (Hannes Ackerman) (GER) KTM – 172 punkti



Augstlēkšanas disciplīnas rezultāti

1. Masimo Biankončinī (ITA) – 8,30 metri

2. Hose Miralles (ESP) – 8,00 metri

3. Frederiks Peters (GER) – 6,00 metri



"Whip" disciplīnas rezultāti

1. Masimo Biankončinī (ITA)

2. Brodijs Vilsons (USA)

3. Aleksejs Koļesņikovs (RUS)

4. Hanns Akermans (GER)

4. Braiss Izo (FRA)

4. Hose Miralles (ESP)  

 

 

Komentāri:

Leo - 15. oktobrī 2009 10:36

Super! Žēl, ka letiņam problēma ar veselību neļāva piedalīties šajā pasākumā.

Anry - 27. martā 2010 23:48

Treniņš var visu! Tāds būtu stulbs virsraksts, bet - tā ir.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-